Home Проекти Постаті землі Бердичівської Михальченко Олександр Васильович

Михальченко Олександр Васильович

1521
0
SHARE

Михальченко Олександр Васильович (нар. 30 березня 1959, Бердичів, Житомирська обл. УРСР) – тренер зі стрибків у висоту, Заслужений тренер України.


Михальченко Олександр Васильович народився 30 березня 1959 року в місті Бердичеві у родині фармацевта Надії Василівни та робітника Василя Костянтиновича. Навчання розпочав у міській середній школі №2, де у початкових класах також навчається грі на баяні: вчителем Олександра був Матвій Семенович Шнеур (Анічкін) – згодом керівник відомих у 80-х роках музичних гуртів “Круїз” та “Форум”.

Після закінчення четвертого класу вчителі фізичного виховання рекомендують Олександру вступити до спортивної школи, де його тренером став Віталій Лонський, заслужений тренер СРСР та України, згодом Почесний громадянин міста Бердичева. З цього часу спорт став основою життя Олександра Михальченка.

У 1976 році Олександр закінчив середню школу №2 та вступив до Кам’янець-Подільського педагогічного інституту на факультет фізичного виховання.

По закінченні інституту Олександр Васильович трудову діяльність розпочав у вересні 1980 року – працює вчителем фізичного виховання у середній школі села Маркуші Бердичівського району та тренером в обласній ДЮСШ “Авангард”. У 1981 році Олександр Михальченко робить свій перший набір учнів-стрибунів, а вже у 1983 року його вихованці виграють усі змагання, стаючи призерами як серед юнаків, так і серед дорослих.

Сільська школа була затісною для амбітного тренера, тому через три роки він переходить працювати до бердичівської дитячо-юнацької спортивної школи.

Олександр Михальченко зі своїми вихованцями.

З 1994 року Олександр Васильович стає старшим тренером обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з легкої атлетики. Того ж року він започаткував щорічні Міжнародні змагання на призи заслуженого тренера СРСР та України, Почесного громадянина міста Бердичева Віталія Олексійовича Лонського, які проходять на центральній площі міста. У 1996 році цей турнір увійшов до календаря Міжнародної федерації легкої атлетики, а Олександра Васильовича визнано директором цих змагань. У різні роки у турнірі брали участь переможці та призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, Європи, кубків світу та Всесвітніх універсіад.

Олександр Михальченко та Віталій Лонський.

Олександр Васильович виростив і виховав цілу плеяду спортсменів високого класу. Його вихованці – переможці та призери чемпіонатів світу, Європи та України. Серед них заслужений майстер спорту Юрій Крімаренко, майстер спорту міжнародного класу Володимир Костенко, майстри спорту Артур Ринкевич, Сергій Шеремет, Олександр Журавльов, Василь Лебедєв, Андрій Жмур, О. Цицановський, А. Ковальов, О. Навроцький, Сергій Михальченко (син тренера), Наталія Гапчук, Антон Саєвич, Сергій Бялошицький.

Його вихованці досягли значних висот і в професійній діяльності. Серед них кандидат медичних наук Андрій Жмур, Заслужені тренери України Сергій Кузнєцов та Сергій Шеремет.

У 1999 році Олександр Михальченко за здобутки на тренерській ниві удостоєний звання “Заслужений тренер України”. У 2012 році на щойно відкритій Алеї спортивної слави з’явилось і ім’я Олександра Васильовича.

Олександр Михальченко одружений, має сина Сергія, який також активно займався стрибками у висоту, у 2003 році виконав норматив майстра спорту.

“Олександр Михальченко справжній фанат стрибків. Нині у нього свої здібні учні. Сказати добре слово про тренера необхідно. Саша працює не на страх, а, як мовиться, на совість. Не знає вихідних і відпусток. У ньому я бачу людину, якій можна довірити нашу естафету.”
Заслужений тренер СРСР та України
Віталій Лонський.

Джерела і література:

Олена Лук’янюк. Висота у спадок. // Імідж міста в живих іменах. Нариси та портрети. Книга друга. Автор-упорядник М. Пасічник – К., 2005, с. 106-111.


На “Меморіалі В. Лонського” (зліва на право): Олександр Михальченко, міський голова Василь Мазур, стрибун у висоту Юрій Крімаренко, дружина Віталія Лонського Емма Лонська, спортсмен Валерій Скворцов, син Віталія Лонського Ігор Лонський.
Відомі бердичівські спортсмени та тренери прогулюються Алеєю спортивної слави у день її відкриття.
Зліва на право: майстер спорту України міжнародного класу Людмила Коваленко, майстер спорту України міжнародного класу Юлія Шпіхернюк-Олішевська, майстер спорту України міжнародного класу Наталія Гапчук, заслужений тренер України Олександр Михальченко, майстер спорту СРСР міжнародного класу Володимир Костенко.
18 вересня 2012 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here