Home Проекти Постаті землі Бердичівської Михайлов Олександр Фадейович

Михайлов Олександр Фадейович

982
0
SHARE

Михайлов Олександр Фадейович (нар. 20 квітня 1925, с. Кручиніно, Уфимський р-н, Башкирська АРСР – пом. 2 січня 1944, с. Осикове, Бердичівський р-н, Житомирська обл., УРСР) – учасник німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу.


Михайлов Олександр Фадейович
(1925-1944).

Михайлов Олександр Фадейович народився 20 квітня 1925 року в селі Кручиніно (рос. Кручинино) Уфимського району Башкирської АРСР. Росіянин. У родині Михайлових виховувалось восьмеро дітей: п’ять дочок та три сина.

Олександр Михайлов закінчив 7 класів Казирівської неповної середньої школи, перед початком війни вступив на навчання до Уфимського педагогічного училища.

До лав Червоної Армії Олександр Михайлов призваний із 3-го курсу педагогічного училища Уфимським райвійськкоматом у 1943 році. Направлений у військове училище в місті Бузулук. З цього ж року – у діючій армії.

Кулеметник мотострілецького батальйону 69-ї механізованої бригади (9-й механізований корпус, 3-я гвардійська танкова армія, Воронезький фронт) рядовий Олександр Михайлов відзначився в боях під час форсування ріки Дніпро. У ніч на 22 вересня 1943 року в числі перших він форсував Дніпро і сприяв подоланню ріки своїм підрозділом. У боях на букринському плацдармі (Канівський район Черкаської області) вогнем із кулемету підтримував наступ своєї роти, стійко відбивав контратаки ворога, знищив до 20-и гітлерівців.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 листопада 1943 року за взірцеве виконання бойових завдань командування і проявлені при цьому героїзм і мужність рядовому Михайлову Олександру Фадейовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордену Леніна та медалі “Золота Зірка”. Отримали цю нагороду і його однополчани.

Пам’ятний знак на братській могилі радянських воїнів, де похований Олександр Михайлов, травень 2007 р.

Герою не судилось дожити до дня Перемоги. На початку січня 1944 року 69-а механізована бригада брала участь у жорстоких боях на Житомирщині. В одному з боїв за село Осикове Бердичівського району 2 січня 1944 року Олександр Михайлов пав смертю хоробрих. Похований Олександр Фадейович Михайлов у братській могилі в північно-східній частині села, біля будинку школи (осиківська початкова 4-класна школа у 2008 році зупинила свою діяльність, будинок переобладнано під приватне житло).

Воїн так і не дізнався, що Батьківщина високо оцінила його ратну працю. З вини штабних працівників, які в сум’ятті бою оформляли нагородні документи, прізвище і по-батькові Михайлова в Указі Президії Верховної Ради СРСР були так спотворені, що він навіть не здогадався, що мова йде про нього. Не знали про це і його рідні. Лише два десятиліття потому, напередодні 20-річчя Перемоги над нацистською Німеччиною Голова Президії Верховної Ради Башкирської АРСР передав на зберігання матері Героя Марфі Євграфівні Михайловій Грамоту Президії Верховної Ради СРСР про присвоєння її сину найвищої нагороди СРСР.

Окрім звання Героя Радянського Союзу Олександр Михайлов також нагороджений орденом Леніна, орденом Червоної Зірки (5 листопада 1943 р.).

У 1980 році в селі Осикове на братській могилі, де похований Герой, встановлена бетонна скульптура воїна з залізобетону, справа від неї покладено 6 плит із залізобетону з присвятним написом та іменами загиблих воїнів (розмір плит 1,2 × 1 м). 9 травня 1989 року під час урочистого мітингу відкрито новий пам’ятний знак – скульптуру воїна, що тримає на руках дитину. Також запалено Вічний вогонь (на даний час у зв’язку з економічною скрутою Вічний вогонь не горить). На знак вшанування пам’яті Олександра Михайлова одна з вулиць села та провулок носять ім’я Героя.

Меморіальна дошка на честь О.Ф. Михайлова, встановлена на стіні загальноосвітньої школи села Миколаївка Уфимського муніципального району, 7 травня 2012 р.

У селі Кручиніно Уфимського району Башкортостану на будинку, де проживав Герой, встановлена меморіальна дошка.

Постановою Кабінету Міністрів Республіки Башкортостан від 30 грудня 1998 року загальноосвітній школі села Миколаївка (рос. Николаевка) Уфимського муніципального району присвоєно ім’я Героя Радянського Союзу Олександра Фадейовича Михайлова. 6 травня 2010 року в школі відкрито Музей бойової та трудової слави, на одному зі стендів якого розміщено матеріали про Героя. 7 травня 2012 року на стіні цієї школи встановили меморіальну дошку на честь О.Ф. Михайлова.

Джерела і література:

Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М.: Воениздат, 1988. — Т. 2 /Любов — Ящук/. — с. 92.

Башкирская энциклопедия. Гл. ред. М.А. Ильгамов т. 4. Л-О. — Уфа: Башкирская энциклопедия, 2008. — 672 с.

Золотые Звёзды Полесья. – С. 286-288.

Днепр – река героев. – Київ, 1983. – С. 326.

Карташов В. Пам’ять серця велить. // “Радянський шлях”, №74 (13569) від 12.05.1989 р.

Сайт МОБУ СОШ д. Николаевка: http://nikolaevka-mobu.narod.ru/index/muzej/0-9


Нагородний лист Олександра Михайлова.
Журнал обліку безповоротних втрат 69-ї механізованої бригади.
Плита з іменами загиблих воїнів, травень 2007 р.
Пам’ятний знак Героям Радянського Союзу, що загинули на Житомирщині, встановлений на Смолянському воїнському кладовищі в місті Житомирі. Фото Олега Кожухаря, 15.10.2009 р.
Відкриття меморіальної дошки на честь О.Ф. Михайлова, загальноосвітня школа села Миколаївка (рос. Николаевка) Уфимського муніципального району, 7 травня 2012 р.
Представники родини Олександра Михайлова на відкритті меморіальної дошки, 7 травня 2012 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here