Home Проекти Постаті землі Бердичівської Личов Данило Іванович

Личов Данило Іванович

1217
0
SHARE

Личов Данило Іванович (нар. 29 грудня 1916, ст. Рождественська, Пелагіадська волость Ставропольської губернії, Російська імперія – пом. 27 квітня 2010, ст. Рождественська, Ставропольський край, РФ) – учасник Великої Вітчизняної війни, визволитель міста Бердичева, Почесний громадянин міста Бердичева.


Личов Данило Іванович
(1916-2010).

Личов Данило Іванович (рос. Лычев Даниил Иванович) народився 29 грудня 1916 року в станиці Рождественській Ставропольської губернії. Данилі було дев’ять років, коли помер його батько – учасник Першої світової війни, у 1914 році нагороджений за хоробрість Георгіївським хрестом. У матері на руках залишилось троє дітей, тому Данило закінчив лише сім класів школи. Пішов працювати на пошту: носив листи і газети. За хорошу працю отримав премію – велосипед. Вже через деякий час став працювати начальником поштового відділення.

У серпні 1937 року Данила Личова призвали до лав Червоної Армії. Він закінчив окружну школу молодших командирів у місті Баку, проходив службу у 28-му радіополку ВПСОЗ (рос. – ВНОС, войска воздушного наблюдения, оповещения и связи). У січні 1941 року закінчив Сталінградське військово-політичне училище, де йому присвоїли військове звання “політрук”. Згодом надійшло призначення на посаду військового комісара окремої розвідувальної роти 4-ї окремої маневрової парашутно-десантної бригади, яка дислокувалась на Північному Кавказі у місті Грозний.

Велику Вітчизняну війну Данило Личов зустрів на Кавказі. Проходив службу в маневровій парашутно-десантній бригаді, що дислокувалась у Чечено-Інгушській Республіці. Тут, на Західно-Кавказькому фронті, вів запеклі бої з ворогом, який після взяття Ростова рвався до Грозного. Згодом Данило Личов взяв участь у Сталінградській битві.

lychov_02З лютого 1943 року Данило Іванович знаходився на Малій Землі – плацдармі південніше Новоросійська, згодом брав участь у звільненні Новоросійська, Анапи. У складі 333-го стрілецького полку 117-ї гвардійської стрілецької дивізії 1-го Українського фронту звільняв Україну від ворога. 5 січня 1944 року полк, у складі якого воював Данило Личов, у ході Житомирсько-Бердичівської наступальної операції звільнив місто Бердичів від німецьких загарбників.

У боях за звільнення України Данило Личов отримав важке поранення і тривалий час лікувався у госпіталі. Після одужання наприкінці 1944 року був направлений до Львова, де очолив агітпункт на залізничній станції Львів-Головний для постачання газетами, журналами, брошурами військових ешелонів, що йшли на фронт. Тут він зустрів Перемогу.

Ще перебуваючи у Кисловодському госпіталі Данило Іванович зустрів дівчину-радистку Катерину, яка згодом стала його дружиною. Після закінчення війни молода сім’я на протязі десяти років проживала на Західній Україні, потім, підпорядковуючись наказам, переїздила з гарнізону в гарнізон, доки у 1956 році Личови не оселились у Ставрополі. Тут Данило Іванович пішов у відставку у званні гвардії полковника. Разом з дружиною виростили сина та дочку.

За активну участь у Великій Вітчизняній війні Данило Іванович нагороджений орденами Вітчизняної війни I та II ст., двома орденами Червоної Зірки, орденом Дружби, медалями “За бойові заслуги”, “За оборону Кавказу”, “За відвагу”, “За перемогу над Німеччиною” та ще 33-ма ювілейними медалями. Данило Личов – почесний громадянин міста Моздок і станиці Рождественська Ставропольського краю.

lychov_03
Данило Іванович Личов, 2007 р.

Данило Личов неодноразово відвідував Бердичів, який звільняв від загарбників у січні 1944 року. Перебував він у місті, коли відзначали 40-річчя перемоги. У травні 1995 року, коли Україна відзначала 50-річчя з Дня Перемоги, Данило Іванович вкотре відвідав Бердичів. Тут він зустрівся з бойовими побратимами – ветеранами 117-ї гвардійської стрілецької дивізії, ознайомився з життям міста.

6 травня 1995 року рішенням виконкому міської Ради Бердичева на ознаменування 50-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, за участь у визволенні Бердичева від німецько-фашистських загарбників колишньому заступнику командира батальйону 333-го гвардійського стрілецького полку Личову Данилу Івановичу присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

lychov_05Знаходячись у відставці, гвардії полковник Данило Іванович Личов продовжував активно працювати. Він був членом Російського комітету ветеранів війни і військової служби, з 1995 року – голова однойменного Ставропольського крайового комітету, який очолював більш як 15 років. За його ініціативою більш як 15 років проводилась акція “Жива історія Вітчизни” (рос. “Живая история Отечества”), під час якої вшановують ветеранів війни, військової служби і працівників тилу. Ці заходи направлені на військово-патріотичне виховання російської молоді.

Помер Личов Данило Іванович 27 квітня 2010 року. Похований у станиці Рождественська Ставропольського краю.

Джерела і література:

Матеріали музейної кімнати Бердичівського міського виконавчого комітету.

Сыпина Л. И сейчас гвардии полковник. // http://www.mfksintur.ru/?IdSec=22&IdItem=2070

Проект “У Победы наши лица”: http://gpclub.ru/anketa/anketa_473.html

Сыпина Л. Дорога жизни полковника Лычева. // Ставропольские губернские ведомости, №30 (3350), 03.08.2011 г.

Визволителі Бердичева гостюють у нас. // “Земля Бердичівська”, №37 (14437) від 09.05.1995 р.


 

lychov_07
Данило Личов проводить урок мужності для учнів 3-го класу.
lychov_06
Данило Личов на заході, присвяченому Дню звільнення Ставрополя від німецько-фашистських загарбників.
lychov_04
Данило Личок у складі журі історичного марафону, присвяченого Дню звільнення Ставрополя від німецько-фашистських загарбників.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here