Home Проекти Постаті землі Бердичівської Лаврентьєв Іван Дементійович

Лаврентьєв Іван Дементійович

1120
0
SHARE

Лаврентьєв Іван Дементійович (нар. 10 серпня 1925, с. Кабаєвка, Самарська губ., РРФСР – пом. 4 березня 2010, Бердичів, Житомирська обл., Україна) – учасник німецько-радянської війни, Почесний громадянин міста Бердичева.


Лаврентьєв Іван Дементійович
(1925-2010).

Лаврентьєв Іван Дементійович народився 10 серпня 1925 року в селі Кабаєвка Самарської губернії (нині село у Сєверному районі Оренбурзької області, РФ) у селянській родині.

Іван Дементійович у 1942 році закінчив 9 класів Самаркандської середньої школи №72, продовжив навчання у Ташкентському педагогічному інституті на фізико-математичному факультеті. Але закінчити навчання не вдалося – 11 січня 1943 року його призвали до лав Червоної Армії. Юнака направили курсантом до Краснодарського мінометно-артилерійського училища ім. Кушка, яке Іван Лаврентьєв закінчив у вересні 1944 року.

Після училища молодший лейтенант Іван Лаврентьєв проходив військову службу у складі I-го Українського фронту. Брав участь у бойових діях на Житомирщині, біля Попільні. Наприкінці 1944 року він – старший лейтенант, командиром взводу управління батареї 423-го мінометного полку, учасник форсування річок Одер, Нейсе. Бере участь у штурмі Берліну, визволенні міста Прага (Чехія).

За бойові заслуги перед Батьківщиною Іван Лаврентьєв нагороджений орденами Великої Вітчизняної війни, Червоної Зірки, “За мужність”, медалями “За бойові заслуги”, “За перемогу над Німеччиною”, ювілейними медалями.

По закінченні німецько-радянської війни Іван Лаврентьєв продовжив службу в Збройних Силах СРСР. До квітня 1946 року перебував на посаді начальника метеорологічної служби 4-ї Артилерійської дивізії Прориву Верховного командування. Далі проходив службу на посаді начальника зв’язку дивізіону Закавказького військового округу, у Туркестанському, Прикарпатському військових округах. У 1970 році залучився до виконання інтернаціонального обов’язку за кордоном – служив військовим радником із навчання офіцерів-артилеристів армії Судану.

Іван Дементійович Лаврентьєв після нагородження відзнакою “Почесний громадянин міста Бердичева”, 2005 р.

У 1971 році Іван Дементійович Лаврентьєв у званні полковника звільнився у запас та переїхав до Бердичева, проживав у будинку №5 по вулиці 30-річчя Перемоги. Він присвятив себе патріотичному вихованню молоді – на протязі 17 років працював учителем військової підготовки у Старосолотвинській середній школі Бердичівського району.

Лаврентьєв Іван Дементійович став одним із засновників ветеранського руху у Бердичеві. У 1987 році він увійшов до складу першої ради міської організації ветеранів, з 1989 року – голова ветеранської організації ЖЕКу №1 Бердичева. З грудня 1999 року – по смерті першого голови ради Віктора Томашевського – по жовтень 2007 року Іван Лаврентьєв виконував обов’язки голови міської ради ветеранів війни та праці. На цій посаді він продовжив роботу по формуванню ветеранських організацій міста, брав активну участь у житті територіальної громади.

Могила І.Д. Лаврентьєва, 2011 р.

Рішенням Виконавчого комітету Бердичівської міської ради №606 від 01.11.2005 року за мужність і героїзм, проявлені при звільненні України від фашистських загарбників, трудовий внесок у відбудову зруйнованого війною господарства, велику військово-патріотичну роботу серед молоді міста, з нагоди 61-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників Лаврентьєву Івану Дементійовичу присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

Помер Лаврентьєв Іван Дементійович 4 березня 2010 року. Похований у Бердичеві у військовому секторі міського кладовища, 47 ряд, 16 місце. У 2011 році на могилі встановлена гранітна стела з присвятним написом та портретом Почесного громадянина.

Джерела і література:

Кравченко В. Один із нас… // “Земля Бердичівська”, №85 (14900) від 21.10.1999 р.

Корнійчук П.П. На віки і тисячоліття. Оповіді. – Видавець ПП Пасічник М.П. 2009 р. – 92 с.


Іван Дементійович Лаврентьєв перед звільненням у запас, 1971 р.
Іван Лаврентьєв та міський голова Олексій Хилюк покладають квіти до Вічного вогню.
Іван Лаврентьєв (у центрі) на ювілеї 62-ї Бердичівської Окремої артилерійської бригади, 2003 р.
Почесні громадяни міста Бердичева на чолі з Іваном Лаврентьєвим (у центрі) та міським головою Василем Мазуром під час відзначення річниці Незалежності України та Дня міста, 24 серпня 2006 р.
Іван Лаврентьєв (перший справа) на засіданні соціально-житлової комісії ради ветеранів.
Іван Лаврентьєв (перший справа) на засіданні соціально-житлової комісії ради ветеранів.
Іван Лаврентьєв (перший справа) на засіданні соціально-житлової комісії ради ветеранів.
Голови ветеранських організацій міста Бердичева на конференції у м. Житомирі.
Гранітна стела з присвятним написом на могилі І.Д. Лаврентьєва, 2011 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here