Home Проекти Постаті землі Бердичівської Крок Юліан Бенедикт Станіславович

Крок Юліан Бенедикт Станіславович

2106
0
SHARE

Крок Юліан Бенедикт Станіславович (нар. 8 квітня 1965, м. Грибів, Новосондецький повіт, Малопольське воєводство, Польща) – священик римо-католицької Церкви в Україні, настоятель парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії.


Крок Бенедикт Станіславович народився 8 квітня 1965 року у місті Грибів (пол. Grybów) в південній Польщі, на річці Бяла, що належить до Новосондецького повіту Малопольського воєводства.

У 1985 році Бенедикт Крок вступив на навчання до Папської Академії у місті Кракові (пол. Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie), яку закінчив у 1991 році. Після рукопокладання у священнослужителі отець Бенедикт у жовтні того ж року прибув до Бердичева, де приступив до священицької праці в місцевій парафії. Разом із отцем Амвросієм о. Бенедикт проводив служби в каплиці по вулиці Чуднівській, перші роки проживав у різних помешканнях, доки не знайшов постійне помешкання на Червоній горі.

8 грудня 1991 року за присутності єпископа Яна Пурвінського у нижньому та верхньому костелах кляштору кармелітів відбулась перша служба Божа. Так започаткувався відлік нової історії нині всеукраїнського Марійного Санктуарію у Бердичеві. У серпні 1993 року отець Бенедикт став настоятелем спільноти та адміністратором парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. Він продовжив справу, розпочату його попередниками – керував розбудовою, а фактично відновленням споруд занепалого за роки війни та радянської влади храму. До цієї роботи, яка триває десятиліттями, у цей же час долучається і Вищий настоятель ордену Босих кармелітів о. Петро Гевельт (згодом він очолить парафію, а о. Бенедикт буде обіймати посаду Вищого настоятеля ордену). Роботи для обох отців було дуже багато: реставрація вимагала повної заміни кладки, у деяких місцях навіть на глибину до 50 см. Нової цегли у храмі стало стільки, що вистачило б на побудову нового великого храму. Були укріплені всі елементи конструкції, замінили дах, дуже уважно та фундаментально проводились також внутрішні роботи. Все виконувалось так, щоб у найближчі століття у храмі не потрібно було проводити ремонт. Вінцем цієї багаторічної роботи стало урочисте відкриття та освячення верхнього храму, яке відбулось 9 червня 2012 року.

Зліва на право: о. Петро, о. Бенедикт, о. Ян, о. Тобіаш, 1996 р.

З початку 90-х років відновилась традиція щорічного паломництва до ікони Матері Божої Бердичівської в дні відзначення річниці її коронації. На плечі о. Бенедикта поміж інших лягли турботи з організації святкування, зустріч паломників та їх розміщення, зустріч офіційних делегацій з України, Польщі, інших країн світу.

Окрім душпастирського покликання отець Бенедикт має і цілком світські захоплення. Так, він володіє чорним поясом із боротьби карате, тренує молодь у секції з цього виду спорту.

Душпастирська, просвітницька та культурологічна робота священика не залишились непоміченими – він здобув повагу та любов місцевої громади. Не залишилась осторонь і держава, в якій народився о. Бенедикт: 7 травня 2011 року під час Святкування Світового Дня Полонії та поляків за кордоном і XII-х Днів польської культури у місті Бердичеві отець Бенедикт отримав відзнаку “Заслужений діяч культури Польщі”. Як вказувалось вище, 9 червня 2012 року відбулось урочисте відкриття та освячення верхнього храму парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у Санктуарії Матері Божої Бердичівської. Під час урочистості настоятель санктуарію о. Бенедикт Крок OCD був відзначений двома нагородами: орденом “Командорський Хрест із зіркою Ордена Відродження Польщі” від Президента Польщі, та орденом міста Бердичева “За заслуги”, який він отримав із рук міського голови Василя Мазура.

Отець Бенедикт розповідає представникам міської, районної та обласної влади про хід відновлювальних робіт у верхньому храмі парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, 2007 р.

21 рік провів отець Бенедикт в Україні, у Бердичеві, в парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, що є унікальним явищем в католицькій священицькій традиції. Але нині його душпастирська діяльність у Бердичеві добігла кінця: у жовтні 2012 року він полишив парафію та переїхав на нове місце для служіння Богу та католицькій спільноті. Від 17 жовтня 2012 року в Санктуарію Матері Божої Бердичівської, парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Бердичеві, Непорочного Серця Марії в Гвоздаві та Божого Милосердя в Хажині назначено нового Отця Настоятеля, ним став о. Петро Гевельт.

Джерела і література:

Санктуарій Матері Божої Бердичівської. Орден Кармелітів Босих. – Вінниця: ФОП Главацька Р.В., 2012. – 100 с., іл.


Єпископ Києво-Житомирської дієцезії Ян Пурвінський та о. Бенедикт під час святкування 255-ї річниці коронації ікони Матері Божої Бердичівської, 17 липня 2011 р.
Отець Бенедикт виступає перед прочанами під час святкування 255-ї річниці коронації ікони Матері Божої Бердичівської, 17 липня 2011 р.
О. Бенедикт Крок та о. Петро Гевельт під час святкування 255-ї річниці коронації ікони Матері Божої Бердичівської, 17 липня 2011 р.
О. Бенедикт зустрічає голову Верховної Ради України Володимира Литвина під час заходів з освячення верхнього храму парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у Санктуарії Матері Божої Бердичівської, 9 червня 2012 р.
О. Бенедикт вручає митрополиту Львівському, архієпископу Мечиславу Мокшицькому символічний ключ від верхнього храму парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, 9 червня 2012 р.
О. Бенедикт виголошує промову під час відкриття та освячення верхнього храму парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у Санктуарії Матері Божої Бердичівської, 9 червня 2012 р.
О. Бенедикт виступає перед прочанами під час відзначення річниці коронації ікони Матері Божої Бердичівської, 17 липня 2016 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here