Home Новини Краєзнавчий музей Червонського цукрового комбінату

Краєзнавчий музей Червонського цукрового комбінату

1062
0
SHARE
Палац Терещенків у Червоному.

Як відомо, нині до складу Бердичівського району входить 63 населених пункти (не рахуючи самого Бердичева), де проживає біля 35 тис. чоловік. Але так було не завжди – ще в дореволюційний час Бердичівський повіт у складі Київської губернії займав значно більшу площу, де нараховувалось більш як сотня поселень. Вже у радянський період, але ще до утворення власне Бердичівського району, яким ми його знаємо нині, до створеної у результаті адміністративної реформи Бердичівської округи з центром у Бердичеві входило 12 районів та більше трьох сотень населених пунктів. І це була не просто примха ініціаторів адміністративної реформи 1923 року, а результат наявних економічних зв’язків, що тісно пов’язували Бердичів із навколишніми місцевостями.

Такий доволі великий вступ зроблено для того, щоб стала зрозумілою проста істина – нині містечка Андрушівщини, Ружинщини, Любарщини, Чуднівщини, Уланівщини, Погребищівщини та інших земель і досі зберігають пам’ять про свої зв’язки з Бердичевом. Там, у краєзнавчих музеях, в архівах зберігаються численні матеріали, які можуть розповісти про минуле Бердичівщини – їх адміністративного та економічного центру у XVIII-XX ст.

Нам випала нагода побувати у селищі Червоне (до речі, заснованого власником Бердичева Янушем Тишкевичем у 1624 році) сусіднього Андрушівського району та відвідати краєзнавчий музей, який діє при Червонському цукровому комбінаті. Невеликий, розміщений у двох кімнатах, він розповідає не лише про життя та діяльність відомої на Україні та за кордоном родини Терещенків, але й про історію Червонського цукрового комбінату, який впродовж майже століття мав прямі технологічні зв’язки з бердичівським цукропісочним та рафінадним заводами. І чи не головну роль у цьому відігравала вузькоколійна залізниця, останні рейки якої демонтували півтора десятиліття тому.

Сьогодні на нашому веб-сайті у розділі Музеї Бердичівщини розміщено статтю про краєзнавчий музей Червонського цукрового комбінату.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here