Home Проекти Постаті землі Бердичівської Копитко Леонід Степанович

Копитко Леонід Степанович

2458
0
SHARE

Копитко Леонід Степанович (нар. 31 січня 1940, Бердичів, Житомирська обл., УРСР – пом. 16 вересня 2021, Бердичів, Житомирська обл., Україна) – спортсмен, дитячий тренер-викладач відділення футболу ДЮСШ м. Бердичева, Почесний громадянин міста Бердичева.


Копитко Леонід Степанович.

Копитко Леонід Степанович народився 31 січня 1940 року у Бердичеві, в родині зростало ще двоє братів.

Батько майбутнього тренера пропав без вісти на фронтах німецько-радянської війни, тож із дитинства хлопець вчився розраховувати лише на власні сили. У 12 років почав відвідувати бердичівську дитячо-юнацьку спортивну школу і відтоді футбол став справою всього його життя. Першим тренером Леоніда став Казимир Володимирович Селенок.

З 18-ти років Леонід Степанович працював на машинобудівному заводі “Прогрес”, одночасно виступав за тамтешню футбольну команду “Авангард”. Наприкінці 50-х — на початку 60-х років команда “Авангард”, що її згодом перейменували на “Прогрес”, була однією з найсильніших команд Житомирщини, адже в її складі були люди, які повністю віддавалися улюбленій грі мільйонів. Серед них Зиґмунд Возняк, Володимир Керносенко, Анатолій Пузач та інші.

Тут варто вказати, що професійних футбольних клубів, як таких, у Радянському Союзі не існувало – кожен гравець вважався любителем і офіційно мусив бути працевлаштованим. Так і Леонід Копитко – професійно виступаючи за заводську команду, він і далі рахувався працівником бердичівського машинобудівного заводу, хоча цех практично не відвідував.

У 1968 році Леонід Копитко полишив гру у складі команди та перейшов на тренерську роботу. З 1968 по 1969 рік працює тренером дублюючого складу “Прогрес” (Бердичів). З 1969 року Леонід Степанович більш як чотири десятиліття працює тренером дитячо-юнацької спортивної школи міста Бердичева.

Леонід Копитко вітає футбольну команду “Прогрес” з завоюванням кубку УРСР, Палац культури і техніки машинобудівного заводу “Прогрес”, 1989 р.

За роки тренерської роботи Леонід Степанович виховав цілу плеяду відомих спортсменів-футболістів. Серед вихованців Леоніда Копитка – Володимир Шишков (майстер спорту СРСР, колишній гравець сімферопольської “Таврії”, івано-франківського “Спартака”, криворізького “Кривбасу”), Віктор Мудрий (колишній гравець криворізького “Кривбасу”), Олександр Чернявський (голова Житомирської обласної федерації футболу) та інші. Загалом бердичівський тренер виховав 5 майстрів спорту СРСР та України, 8 тренерів із футболу, одного гравця збірної України з футзалу, 30 гравців команд майстрів I та II ліги СРСР та України.

Успіхи тренера у вихованні підростаючого покоління не залишились без уваги як на місцевому, так і на державному рівнях. За вагомий особистий внесок у розвиток футболу в Україні та з нагоди 20-річчя Федерації футболу України постановою Виконкому ФФУ від 07.11.2011 р. №6 Леонід Степанович Копитко нагороджений Почесною відзнакою Федерації футболу України – медаллю “За заслуги”. Рішенням Бердичівської міської ради від 07.09.2012 р. №443, розглянувши пропозицію міського голови, клопотання трудового колективу дитячо-юнацької спортивної школи м. Бердичева за багаторічну сумлінну працю в галузі фізичної культури і спорту, високий професіоналізм, пропаганду здорового способу життя серед молоді міста колишньому тренеру-викладачу відділення футболу дитячо-юнацької спортивної школи м. Бердичева Леоніду Степановичу Копитко присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

Леонід Степанович Копитко трагічно загинув 16 вересня 2021 року. Похований в Бердичеві на Алеї почесних поховань загальноміського кладовища.

На Алеї спортивної слави, що відкрилась 2012 року на бульварі імені Віталія Лонського, розміщено стенд зі здобутками дитячого тренера з футболу.

З 2000 року в літній період у Бердичеві відбувається всеукраїнський футбольний турнір серед юнаків на призи тренера-викладача Леоніда Копитка. Колеги та друзі легендарного бердичівського футболіста й наставника, керівники міської влади та юні гравці щорічно збираються для того, щоб висловити свою повагу одному зі старійшин бердичівського футболу та позмагатися за головний приз турніру.

Джерела і література:

Рішення Бердичівської міської ради від 07.09.2012 р. №443.


Алея спортивної слави. Стенд, на якому представлено Леоніда Копитко.
Відкриття Алеї спортивної слави, що розмістилась на бульварі імені Віталія Лонського. У центрі – Леонід Копитко.
Леонід Копитко виступає на відкритті VII Всеукраїнського турніру з футболу серед юнаків 2000-2001 років народження, 21 серпня 2014 р.
Леонід Копитко спостерігає за грою юних футболістів. VII Всеукраїнський турнір з футболу серед юнаків 2000-2001 років народження, 21 серпня 2014 р.
Футбольні тренери Володимир Керносенко та Леонід Копитко, 3 лютого 2013 р.
Леонід Копитко на урочистостях з нагоди річниці здобуття бердичівським “Прогресом” Кубка України серед аматорів, 22 серпня 2014 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here