Home Проекти Постаті землі Бердичівської Коляда Олесь Володимирович

Коляда Олесь Володимирович

4422
0
SHARE

Коляда Олесь Володимирович (нар. 11 червня 1949, Бердичів, Житомирська обл., УРСР, СРСР) – музикант, композитор, виконавець естрадних пісень, Почесний громадянин Бердичівського району.


Коляда Олесь Володимирович народився 11 червня 1949 року в місті Бердичеві.

Навчався у середній школі №3, поряд із якою проживала його родина. Трохи згодом вступив ще в одну бердичівську школу – музичну.

Свою першу композицію Олесь написав ще навчаючись у школі. Це була пісня на народну казку “Два півники”. Балалайка та баян – перші інструменти, на яких навчався грати молодий композитор. Потім він освоїв сопілку, пізніше піаніно.

У 1960-1964 роках Олесь досягає перших перемог на конкурсах юних виконавців, фестивалях, художніх олімпіадах у межах області. Стає солістом естрадного оркестру при бердичівському кінотеатрі ім. Фрунзе.

У 1964 році Олесь закінчив музичну школу з відзнакою та отримав рекомендацію продовжити навчання в музичному училищі. У 1969 році він закінчив державне музичне училище в місті Луцьк, отримав фах педагога та баяніста-виконавця (клас педагога Віктора Голубничого, лауреата міжнародних конкурсів баяністів у м. Кленгенталь).

Юнацькі роки

З 1969 по 1971 рік Олесь Коляда проходить службу в лавах Збройних Сил СРСР — в ансамблі пісні і танцю Прикарпатського військового округу.

У 1971-1980 роках Олесь працює в концертно-гастрольних об’єднаннях: філармоніях, Росконцерті (в ансамблі за участю популярної співачки Аіди Ведіщевої), провідним солістом в ансамблі “Молодые голоса”, який згодом отримав назву рок-група “Круїз”. Також працював в ансамблі “Мальви” (за участю композитора, народного артиста України Миколи Мозгового). У 1974 році Коляда захистив першу категорію артиста естради.

Наприкінці 70-х Олесь очолює вокально-інструментальний ансамбль “Чарівниця”, який діє при бердичівському універмазі “Ювілейний”. Особливістю цього творчого колективу стало те, що до складу його увійшли виключно дівчата та жінки, які працювали в універмазі. Маючи на цей час вже солідний творчий багаж, Олександр Коляда робить усі аранжування, готує партії, проводить індивідуальні заняття, під час оглядів-конкурсів грає за роялем.

У 1978 році Олесь став лауреатом Всеросійського конкурсу артистів естради “Сочі-78”, де також була конкурсанткою відома російська співачка, згодом народна артистка Росії Лариса Доліна. Тоді Олесь у складі ансамблю “Молодые голоса” посів третє місце, а Ларису Доліну визнали найкращою у номінації “солістка-вокалістка”.

У 1980 році Олесь навчається композиції та аранжуванню в Московському університеті мистецтв у відомого педагога Леоніда Нікандровича Шахалова.

У 1981-1985 роках – робота в білоруському ансамблі “Сябри”. У 1984 році у складі ансамблю за велику роботу з пропаганди радянського мистецтва та естетичному вихованню трудящих нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради Української РСР (за постійну участь у міжнародному фестивалі “Київська весна”).

У 1986 році Олесь полишає ансамбль та розпочинає роботу з новою концертною програмою “Людина-оркестр”. Згодом із відомим бердичівським артистом Валентином Моцним створює новий цирковий колектив під назвою “Диваки”, з яким тривалий час гастролює по Україні та Білорусії.

У 1996-1999 роках Олесь Коляда бере участь у концертах-зустрічах, благодійних акціях, міжнародних спортивних змаганнях, робить свій посильний творчий внесок у міжнародний доброчинний фонд “Українська хата”.

Композитор працює над піснею для дітей “Сонячний зайчик”

Творить Олесь переважно вночі, адже саме у ці часи ніщо не відволікає його та не заважає зосередитись над роботою. Композитор згадував, що найважче йому далась пісня на слова Анатолія Кондратюка “Конвалія в росі” на тему чорнобильської трагедії.

На сьогоднішній день Олесь Коляда записав понад 20 окремих компакт-дисків власних творів. Видано чимало книжок із його піснями, серед яких “Моїй Україні”, “Мій Бердичів”, “Моя душа”, “Уклін матерям”, “Порцелянове диво”, “Первоцвіт” та інші. Свою музику він пише також на прохання або на замовлення. Так, наприклад, до 60-річчя Новогуйвинського танкоремонтного заводу композитор створив цикл пісень про трудовий колектив, видав книгу, записав компакт-диск та аудіоальбом. До того ж став автором сценарію, режисером та композитором фільму, знятого про цю визначну для колективу подію.

Митець також пише гімни. Він створив гімн Військово-повітряних Сил України, який вперше виконали у Харкові в Оперному театрі. У 1997 році композитор написав гімн “Спортсменів-інвалідів”, який представили в Українському домі у Києві. Також ним створено гімн гирьового спорту, гімн футбольної команди “Полісся”, багато професійних пісень, зокрема, пісня лісівника, пісня рятувальника, пісня еколога та інші. Олесь Коляда є автором гімну міста Бердичева (2002) та гімну міста Коростень Житомирської області.

Концерти Олеся Коляди відбуваються в багатьох містах України та за її межами. Так, вісім творчих зустрічей із композитором відбулися у Санкт-Петербурзі (Росія). Також у цій поїздці його запросили на відкриття виставки “Образотворче мистецтво України”, де митець виступив із промовою від імені українців. Вдома композитор зберігає численні Почесні грамоти та нагороди різних років творчого життя, папку з публікаціями про власну творчість. Олесь Коляда – переможець різних радіо-, телепередач, герой програми “Творчі портрети сучасників” (далеко неповний перелік досягнень подано нижче).

Ювілейний творчий вечір Олеся Коляди з нагоди 60-річчя композитора, 11 червня 2009 р.

Композитор чи не єдиний в Україні займається циклічною музикою. Він обирає тему та до неї створює до 20, а то й більше пісень. Олесь Коляда співпрацює з ансамблем пісні і танцю Збройних Сил України та ансамблем пісні і танцю Військово-повітряних Сил України. Коли Олесь Коляда святкував кожен свій ювілей, ансамбль завше вітав його у рідному Бердичеві, а для композитора співали такі популярні в Україні виконавці, як Тіна Кароль, Ігор Юрченко. Також Олесь тісно співпрацював з Міжнародним доброчинним фондом “Українська хата”.

Про творчий рівень музики композитора свідчить, зокрема, й те, що йому не соромляться віддавати власні вірші для мелодійного “окрилення” такі майстри слова, як Борис Олійник, Микола Сингаївський, Микола Луків, Вадим Крищенко…

Крім усього Олесь Коляда все своє життя, з самого дитинства, працює майстром з ремонту та реставрації музичних інструментів та завжди підкреслює, що дуже любить цю справу. Олесь навіть стажувався на Чернігівській фабриці музичних інструментів, де досконало опанував увесь виробничий процес народження піаніно “Україна” – від простої деревини до його чарівного звучання. Як майстра з ремонту інструментів його знають практично в усіх країнах колишнього СРСР.

Олесь любить слухати класичну, хорову музику, українські народні пісні у виконанні високопрофесійних симфонічних та хорових колективів. Також йому подобається творчість російського композитора Ігоря Крутого, житомирського ансамблю “Родослав”, камерного хору “Орея”. Одним словом, музику високого художнього рівня. Не розуміє композитор людей, які у вільний час слухають ріфову, або клубну музику. На його думку, вона має звучати лише на дискотеках, адже вона зомбує людей.

Олесь Коляда одружений, виховав двох синів. Дружина композитора – перша слухачка та першою надає оцінку його творам. Молодший син Богдан закінчив музичну школу, став лауреатом конкурсу юних піаністів імені Лятошинського.

У 2009 році композитор відсвяткував своє 60-річчя ювілейним творчим вечором, який відбувся в міському Палаці культури ім. О.А.Шабельника. Фоторепортаж із ювілейного вечора можна переглянути на нашому веб-сайті тут >>.

12 серпня 2021 року під час шостої сесії VIII скликання Бердичівської районної ради депутати рішенням №80 присвоїли композитору Олесю Коляді звання «Почесний громадянин Бердичівського району». Урочисте нагородження цією відзнакою відбулось 19 серпня у рамках відзначення 30-ї річниці Дня незалежності України. Він став 24-м за ліком Почесним громадянином Бердичівського району та першим, хто отримав цю відзнаку в рамках новоствореного в ході адміністративної реформи району. На цьому ж заході композитор презентував гімн Бердичівського району, створений ним на слова поета.

“На мою думку, людина з’являється на світ Божий, щоб залишити в ньому свій добрий слід.”

“Молодим композиторам, по-перше, треба багато працювати, виховувати в собі гарний смак, ніколи не зупинятися на досягнутому. Музику можна порівняти зі спортом: якщо ти день не попрацював, то завтра результату вже може не бути.”

Олесь Коляда


Творчі досягнення Олеся Коляди:

  • 1969 р. – переможець Всеукраїнського конкурсу молодих виконавців на народних інструментах.
  • 1973 р. – лауреат Всесоюзного телевізійного конкурсу “Молодые голоса”.
  • 1975 р. – приймає участь у гала-концертах “Встреча с песней” (м. Москва).
  • 1978 р. – удостоєний звання лауреата Другого Всеросійського конкурсу на краще виконання радянської пісні “Сочі-78”.
  • 1983 р. – нагороджений Почесною грамотою ЛКСМ Білорусії за велику роботу по пропаганді російської і білоруської пісні, високу професіональну майстерність та активну участь в обслуговуванні ударних комсомольських будов.
  • 1984 р. – у складі білоруського ансамблю “Сябри” за велику роботу по пропаганді радянського мистецтва та естетичному вихованню трудящих нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради Української РСР (за постійну участь у міжнародному фестивалі “Київська весна”).
  • 1984 р. – присудження премії ЛКСМ Білорусії.
  • 1985 р. – учасник естрадного театралізованого свята “Весенний первый гром” (м. Москва).
  • 1996 р. – переможець Другого Всеукраїнського конкурсу на краще виконання української пісні “Боромля-96” (в номінації композитор-виконавець).
  • 1996 р. – вийшов у світ аудіоальбом “Жовтий сум” (студія “Аркадія”, Київ).
  • 1997 р. – перемога в обласному хіт-параді “Мелодії-97” з піснею на вірші Миколи Сингаївського “Самота”.
  • 1997 р. – завершено роботу над аудіоальбомом “Моя душа” (студія “Час”, Бердичів).
  • 1998 р. – в гостях у телепередачі “Телеманія”.
  • 1998 р. – переможець регіонального конкурсу композиторів “На Чорнобиль журавлі летіли” з піснею на вірші Анатолія Кондратюка “Конвалія в росі”.
  • 1998 р. – вийшли у світ аудіоальбоми “Чари” (веселі, танцювальні та жартівливі пісні), “Для душі та серця” (ліричні пісні), “На згадку про Бердичів” (пісні про рідне місто та про поліський край). Запис зроблено на студії “Апріс” та фірмі “МЕД” (Вінниця).
  • 1998 р. – завершено роботу над циклом пісень “Уклін матерям”.
  • 1999 р. – гран-прі всеукраїнського фестивалю сучасної естрадної пісні “Пісенний вернісаж-99” (пісня “Я хочу сказати” на вірші Вадима Крищенка).
  • 1999 р. – участь у програмі звітного концерту Заслуженого колективу України, Зразково-показового оркестру Збройних Сил України “Весняні сурми-99”.
  • 2000 р. – лауреат Всеукраїнського фестивалю сучасної української естрадної пісні “Пісенний вернісаж” (пісня на вірші В. Крищенка “Я хочу сказати” отримала гран-прі).
  • 2001 р. – лауреат дев’ятого фестивалю військово-патріотичної пісні “Крила України”.
  • 2002 р. – пісні “Білий вальс” і “Чекання” на слова Віктора Башинського на Всеукраїнському радіофестивалі “Пісня року” посіли перше місце і зазвучали по Національному радіо.
  • 2006 р. – лауреат фестивалю дитячої творчості “Мамині зіроньки-2006” за найкращі дитячі пісні та високопрофесійне аранжування.
  • 2007 р. – перемога у регіональному конкурсі військово-патріотичної пісні “Розстріляна молодість” у номінації “Композитор-виконавець”.
  • 2008 р. – відзнака у щорічному відзначенні перемог, здобутків, досягнень бердичівлян 2007 року “Місто нашої долі” (напрямок “Бердичів – муза для митця”) за видання тематичних авторських аудіоальбомів ліричних пісень “Уклін матерям”, “Мисс жена” та однойменних збірок пісень.
  • 2008 р. – у Всеукраїнському конкурсі композиторських талантів “Спалахи багаття” отримав перемогу в усіх 4-х номінаціях: “Свіжа танцювально-пісенна мелодія”, “Дитячий наївно-зворушливий твір” і “Дитяча весела танцювальна мелодія”.
  • 2008 р. – перемога у регіональному конкурсі військово-патріотичної пісні “Розстріляна молодість” у номінації “Композитор-виконавець”.
  • 2008 р. – перемога у II Всеукраїнському конкурсі-фестивалі військово-патріотичної пісні “Афганістан звучить в моїй душі” (перша премія серед професійних виконавців).
  • 2009 р. – відзнака у щорічному відзначенні перемог, здобутків, досягнень бердичівлян 2008 року “На рушнику долі” (напрямок “Найкращі в культурі”).
  • 2010 р. – лауреат І Міжнародного фестивалю афганської та військово-патріотичної пісні “Дорога надії – 2010”.
  • 2011 р. – диплом Всеукраїнського фестивалю військово-патріотичної пісні “Солдати ХХ століття за мир на планеті в ХХІ столітті”.
  • 2011 р. – переможець Всеукраїнського конкурсу військово-патріотичної пісні “Озброєні піснею, покликані маршем”.
  • 2013 р. – переможець Всеукраїнського конкурсу “Києве мій” за пісню “Моя столиця” (з однойменного циклу).
  • 2014 р. – лауреат премії “Смарагдова Ліра” в номінації “Музика” Державної прикордонної служби України (як композитор).
  • 2019 р. – лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії УФК “Шануймо рідне…” імені Данила Бакуменка.

Джерела і література:

А. Хоцянівська. Бердичівський композитор змагався з Ларисою Доліною. // “20 хвилин” від 28.11.2007 р.

В. Башинський. Батькова калина. // Імідж міста в живих іменах. Нариси та портрети. Книга друга. – К., Вид-во “Дія”, 2005 – с. 141-147.

Бакуменко О.Д. У пісні вічності душа… Пісні та роздуми про пісенну творчість. – К.: “Альтерпрес”, 2005 – 132 с.


Ансамбль Житомирської обласної філармонії, програма “Від чистого серця”. Зліва Олесь Коляда.
Олесь Коляда з членами вокально-інструментального ансамблю “Чарівниця”, який діяв при бердичівському універмазі “Ювілейний”
Олесь Коляда в складі ансамблю “Сябри”.

Олесь Коляда в складі ансамблю “Сябри”:


Цирковий колектив “Диваки”.
Олесь Коляда зі студентками бердичівського педагогічного училища.
Олесь Коляда і співак Михайло Мода.
Робота в студії.
Олесь Коляда з артистами Житомирського обласного драматичного театру.
Виступ Олеся Коляди на Дні міста Бердичева біля древніх стін Кармелітського монастиря, 2006 рік.
Олесь Коляда з шанувальником творчості та другом Олександром Ревегою під час презентації пісенної збірки “Уклін матерям”, 2007 рік.
Олесь Коляда та журналіст Леонід Козінчук.
Олесь Коляда та журналіст Леонід Козінчук.
Олесь Коляда разом із журналістом газети “Земля Бердичівська” Анатолієм Кондратюком, автором віршів до пісень, створених композитором.
Червень 2009 р.
Червень 2009 р.
Олесь Коляда на щорічному відзначенні перемог, здобутків, досягнень бердичівлян 2008 року “На рушнику долі” (напрямок “Найкращі в культурі”), 2009 рік.

Олесь Коляда на полотнах місцевого фотохудожника Володимира Поліщука:


На Дні міста Бердичева, 30 червня 2013 р.
Листопад 2015 р.
У родинному колі: з дружиною Людмилою, синами та невістками.
Олесь Коляда з синами після отримання відзнаки “Почесний громадянин Бердичівського району”, 19 серпня 2021 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here