Home Проекти Постаті землі Бердичівської Каган Абрам Якович

Каган Абрам Якович

1560
0
SHARE

Каган Абрам Якович (нар. 27 грудня 1900, Бердичів, Київська губ., Російська імперія – пом. 17 грудня 1965, Київ, СРСР) – видатний єврейський письменник, поет.


Каган Абрам Якович (1900-1965).

Каган Абрам Якович народився у Бердичеві 27 грудня 1900 року (за новим стилем – 9 січня 1901 р.) у єврейській родині дрібного крамаря.

Абрам Якович у 1919 році закінчив Бердичівське комерційне училище, після чого тривалий час учителював у трудових школах. Водночас співробітничав у деяких єврейських періодичних виданнях, зокрема в газеті “Ейнікайт”.

Друкуватися Абрам Якович почав у 1922 році після того, як переїхав до Харкова — тодішньої столиці України. Першу книжечку власних віршів під назвою “Karbn” (“Борозди”) випустив у 1923 році. Каган зумів проголосити в своїх віршах про радість життя і творчості в той час, коли життя єврейського населення після пережитих страхіть громадянської війни в Україні ще не увійшла в нормальне русло.

Після виходу збірки віршів Абрам Якович писав лише прозу. У 1928 році виходить його перший роман “Люди з алькова”, в якому він робить спробу відгукнутись на пекучі питання сучасності: розвиток НЕПу, диференціації інтелігенції, ролі партії, культурної революції. У романі відтворена дрібна буржуазія у всіх різновидах її пристосовництва. У 1930 році Абрам Каган видав книгу оповідань “Уламки”.

Окремими виданнями вийшли збірки новел “Свиня”, “Уламки”, “Оповідання”. Деякі з цих творів були перекладені і видрукувані українською мовою. Велику увагу приділяв у своїй творчості малій батьківщині — рідному Бердичеву, якому присвятив чимало сторінок в автобіографічному романі “Арн Ліберман” (1935), повісті “Біля річки Гнилоп’ятки” (1936). “Бердичівська” тематика знайшла відображення й на сторінках роману “Шолом-Алейхем”, який побачив світ на початку 60-х років.

У передвоєнний час Абрам Каган став активним співробітником єврейської секції ВУСПП (Всеукраїнська спілка пролетарських письменників) та працював секретарем редакції єврейського щомісячника пролетарської літератури “Prolit”.

kagan_abram_02
Група єврейських літераторів, більшість з яких стали жертвами справи Єврейського антифашистського комітету, кінець 1946 р.
Абрам Каган перший зліва у третьому ряду.

Коли розпочалась Велика Вітчизняна війна, Абрам Каган відправився в евакуацію до Башкирії, після Перемоги повернувся до Києва.

Абрам Каган активно працював, писав нові книги. Але 24 січня 1949 року його заарештували за тими ж звинуваченнями, які приписувались іншим єврейським письменникам (“справа космополітів”). За рішенням суду був засуджений на 15 років спец-таборів. Але по смерті Йосипа Сталіна та з приходом хрущовської “відлиги” його справу переглянули, і 9 січня 1956 року Абрам Каган був реабілітований. Він повернувся до Києва, пише нові твори, серед яких роман “Преступление и совесть” про “справу Бейліса”[1].

kagan_abram_03
Могила Абрама Кагана.

Абрам Каган був одружений (дружина Олена Каган). Син Абрама Яковича – Лев загинув у Великій Вітчизняній війні під час оборони Севастополя. Дочка стала театрознавцем. Проживала родина в Києві у будинку письменників “Роліт”.

Абрам Якович Каган помер у Києві 17 грудня 1965 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка №1).

Після смерті Абрама Яковича Кагана архів письменника, у тому числі рукопис роману “Преступление и совесть” про “справу Бейліса” та матеріали до нього, які зберігались в редакції журналу “Советиш Геймланд” (“Советская Родина”), зберігся і знаходиться в архіві Ваад Росії.

Джерела і література:

Вовченко К. Слово про земляка. // “Радянський шлях”, №6 (14095) від 21.01.1992 р.

Костриця М.Ю. Постаті землі Бердичівської: Історико-краєзнавчі нариси. У 2-х тт. — Житомир: Косенко, 2005. — Т. 2, с. 139-140.

Литературная энциклопедия: В 11 т. — [М.], 1929-1939. Изд-во Ком. Акад., 1931. — [V], 784 стб.: ил. // http://feb-web.ru/FEB/LITENC/ENCYCLOP/le5/le5-0132.htm

Архив Ваада России. Путеводитель. // http://www.memo.ru/history/diss/vaad/index.htm

Леонид Флят. Киевский фотоузелок. // http://www.newswe.com/index.php?go=Pages&in=print&id=882


[1] “Справа Бейліса” — судовий процес у Києві у вересні-жовтні 1913 року проти єврея Менахема Менделя Бейліса, звинуваченого в убивстві з ритуальною метою християнського хлопчика Андрія Ющинського. Справа набула розголосу не тільки в Києві та Україні, а й за кордоном.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here