Home Новини З глибини віків

З глибини віків

1413
0
SHARE

Усі ми з цікавістю читаємо про археологічні дослідження та особливо про їх зримі результати – знахідки, які дійшли до нас із глибини віків. Документи, монети, дорогоцінні прикраси, та й взагалі різноманітні кісточки та черепки (нехай вибачать мене археологи за легковажність) дозволяють доторкнутись до минулого, дізнатись щось нове.

Пройде час, і наша цифрова епоха також залишить по собі спадщину, адже усі ті гаджети, диски, смартфони накопичують у собі масу інформації. І хоча основна маса їх безповоротно зникне в темноті віків, археологи майбутнього так само віднайшовши гаджет будуть по байтам розшифровувати файли, відновлювати інформацію та відтворювати події далекого для них минулого за виявленими селфі, текстом повідомлень, смайликами емоцій (вибачайте за фантазії футуролога-початківця).

Сміх сміхом, але вже сьогодні щось подібне робить житомирський журналіст, а у вільний час колекціонер кінохроніки Сергій Бовкун.

Ось уже два роки поспіль він займається цікавим краєзнавчим напрямом, який сміливо можна назвати кіноархеологією. Сергій розшукує рідкісну кінохроніку з історії Житомира та області. На створеному ним у YouTube-каналі “Кинохроника Житомира” на сьогодні вже є більш як 80 сюжетів, чимало з яких доти ніколи не були у відкритому доступі, а віднайдені журналістом у Центральному державному кінофотофоноархіві України імені Пшеничного.

Днями, працюючи з каталогами архіву, Сергій Бовкун знайшов унікальний сюжет, пов’язаний із Бердичівщиною. Це фрагмент кіножурналу 1930 року, знятого Одеською кінофабрикою Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ). Назва сюжету – “З глибини віків”. А показано у ньому розкопки біля села Райки Бердичівського округу – зокрема, дослідження археологами городища ХІІ століття та скитської могили (нині на місці розкопок знаходиться пам’ятний знак).

Окрім краєзнавчої та археологічної цікавості даного сюжету, він цінний ще й іншим. Власне, це перша та найдавніша відома на сьогодні кінозйомка Бердичівщини, яку зробили 89 років тому! Саме стільки часу плівка з кінохронікою припадала пилом на полицях архіву. Тож за увесь цей час її НІХТО і НІКОЛИ не бачив. А віднині вона є доступною для широкого загалу.

Сьогодні журналіст-колекціонер виставив кінохроніку на власному каналі. Отже, пропонуємо переглянути й нашим читачам цей сюжет, який по-праву стане справжньою сенсацією для любителів історії рідного краю.

До речі, придбання оцифрованої копії сюжету стало можливим завдяки фінансовій підтримці Музею історії міста Бердичева та особисто його директора Павла Степановича Скавронського.

Анатолій Горобчук.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here