Home Проекти Постаті землі Бердичівської Зощук Яків Григорович

Зощук Яків Григорович

1618
0
SHARE

Зощук Яків Григорович (нар. 1906, с. Рея, Старосолотвинська вол., Житомирський пов., Волинська губ., Російська імп. – пом. 1987, с. Рея, Бердичівський р-н., Житомирська обл., Українська РСР) – ланковий із вирощування зернових у радгоспі “Рея”, Герой Соціалістичної Праці.


Зощук Яків Григорович
(1906-1987).

Яків Григорович Зощук народився у 1906 році в селі Рея Старосолотвинської волості Житомирського повіту Волинської губернії (нині Бердичівський район Житомирської області). Українець.

У неповних 16 років Яків Зощук став різноробочим у місцевому хмелерадгоспі “Рея” – одному з перших державних колективних підприємств Житомирщини, яке було засноване у 1920 році. Згодом став ланковим.

У 1940 році Яків Григорович бере участь у Всесоюзній сільськогосподарській виставці. Того ж року його на один рік призвали до лав Червоної Армії, але у зв’язку зі складним міжнародним становищем термін служби було продовжено ще на рік. Згодом розпочалась німецько-радянська війна, і Яків Зощук став одним із багатьох жителів Реї, котрі боролися проти нацистських загарбників на фронтах німецько-радянської війни, яку пройшов від початку до кінця.

Доля вберегла Зощука і подарувала шанс живим повернутися на Батьківщину. Яків Григорович повернувся до рідного села, став працювати ланковим із вирощування зернових у радгоспі. Вчорашній фронтовик був прикладом для односельців під час відбудови сільського господарства. 1947 року його ланка на площі 12 га виростила по 32,8 ц жита з кожного гектара. За вирощення в перші повоєнні роки високого врожаю зернових у квітні 1948 року Якову Григоровичу присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. Яків Зощук став одним із перших жителів Житомирщини, котрі були відзначені найвищою нагородою держави.

Скульптор Петро Криворуцький ліпить із натури портрет Героя Соціалістичної Праці Якова Зощука, 1950 р.

Яків Зощук неодноразово брав участь у Всесоюзних сільськогосподарських виставках, нагороджувався дипломами і преміями. У 1951 році земляки обрали його головою виконкому Рейської сільської ради. П’ять років він пропрацював на цій відповідальній посаді, а потім ще довго, поки дозволяло здоров’я, трудиться на полях радгоспу, передаючи свій досвід молодим, надихаючи їх своїм прикладом землероба і великого працелюба.

Своєю невтомною працею Яків Григорович надихав і творчих людей. В один зі своїх приїздів до Бердичева скульптор Петро Криворуцький зацікавився Героєм і створив його бюст. Згодом цей бюст увійшов до фондів Музею історії міста Бердичева.

Помер Яків Григорович Зощук у 1987 році. Похований на південно-західній околиці села, західна частина сільського кладовища. У 1988 році на могилі встановлено вертикальну стелу з мармурової крихти (вис. 1 м), вгорі якої вмонтована фотографія, а в центрі – чорна гранітна плита (50×50 см) з меморіальним написом.

Джерела і література:

Іващенко О. Пам’ятки і пам’ятні місця історії та культури на Бердичівщині. Випуск 5. // Житомир: “Полісся”, 2005 р. – с. 157-158.

Трудові Зірки Полісся. Нариси про Героїв Соціалістичної Праці та повних кавалерів ордена Трудової Слави Житомирщини. – Житомир, 2000. – С. 85.

Історія міст і сіл УРСР. Житомирська область. – Київ, 1973. – С. 196.

Коляда Р.Е. Рея // Бердичівщина: поступ у третє тисячоліття: Науковий збірник “Велика Волинь” Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 22. / Відп. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М.А.К., 2001. – С. 252-253.


На фото (злів на право) Герої Соціалістичної Праці Євген Федорович Базилевський, Олександра Тимофіївна Михайлюк, Яків Григорович Зощук. Листопад 1978 р.
Фото Віктора Коржука.
Могила Я.Г. Зощука, 2006 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here