Home Проекти Постаті землі Бердичівської Зейденберг Савелій Мойсейович

Зейденберг Савелій Мойсейович

771
0
SHARE

Зейденберг Савелій Мойсейович (16 квітня 1862, м. Бердичів, Київська губ., Російська імперія – пом. 1942, м. Ярославль, РРФСР) – живописець, педагог.


Зейденберг (Зайденберг) Савелій Мойсейович (справжнє ім’я – Говелій Шоель Мошков) народився 16 квітня (28 квітня за новим стилем) 1862 року у Бердичеві.

Наприкінці 1870-х – початку 80-х років Савелій Зейденберг навчався у Київській рисувальній школі М. Мурашка. У 1882 році він вступив до Петербурзького університету та записався вільним слухачем у Санкт-Петербурзьку Академію мистецтв. З 1885 року Савелій Зейденберг став дійсним студентом Академії, яку закінчив у 1891 році.

Його художній талант досить швидко отримав визнання – у 1890 році за картину “Апостол Петро зцілює кульгавого” йому вручається золота медаль. Через рік він отримав звання художника історичного живопису першого ступеня за картину “Прийняття християнства святою царицею Олександрою”.

З 1914 по 1940 роки Савелій Зейденберг працював в інституті живопису, скульптури та архітектури у Ленінграді (нині Санкт-Петербург). Він був автором реалістичних полотен на історичні, релігійні та побутові теми і портретів. Також зображував життя провінційних євреїв. У період із 1891 по 1935 рік Савелій Зейденберг створив 18 відомих картин. Серед них картини “Ремонт шляху”, “Польова дорога”, “Ярмарок”, “Червоноармійці в колгоспі”, “На колгоспному базарі”.

Зейденберг С.М., “Сварка” (“Ссора”).

З 1886 року Савелій Зейденберг брав участь у багатьох мистецьких виставках, хоча перша його персональна виставка відбулась у Ленінграді лише в 1937 році. Він відкрив власну Школу живопису та малюнку. Також Савелій Мойсейович був членом-засновником Товариства знаменитого російського живописця-пейзажиста, передвижника Архипа Куїнджі. Серед відомих учнів Савелія Зейденберга – М. Акимов, Ю. Анченков, О. Грицай, Марк Шагал.

Помер Зейденберг Савелій Мойсейович у 1942 році під час перебування в евакуації у місті Ярославль (Росія).

Ім’я Савелія Зейденберга є серед 46 імен видатних уродженців Бердичівщини, згаданих у перших десяти томах Енциклопедії Сучасної України.

Джерела і література:

Фоменко Д.Д., Цинковська І.І., Юхимець Г.М. Аркушеві образотворчі видання у фондах Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського (1904–1923): Бібліогр. покажч. / Нац б-ка України ім. В.І. Вернадського; Редкол.: О.С. Онищенко (гол.) та ін.; Авт. вступ. ст. Г.М. Юхимець. – К., НБУВ: 2001. – с. 17, 20, 144.

Енциклопедія Сучасної України. Том 10. – К.: Координаційне бюро Енциклопедії Сучасної України. 2010. – с. 495.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here