Home Проекти Постаті землі Бердичівської Залевський Анатолій Вікторович

Залевський Анатолій Вікторович

2973
0
SHARE

Залевський Анатолій Вікторович (нар. 20 квітня 1974, Бердичів, Житомирська обл., УРСР) – український цирковий артист, гімнаст, Заслужений артист України.


Залевський Анатолій Вікторович народився 20 квітня 1974 року в Бердичеві. З п’яти років почав займатися гімнастикою у Бердичівській цирковій студії під керівництвом Валентина Володимировича Моцного. Там його тіло й почало поступово набувати фантастичну здатність перетікати з одного положення в інше.

Анатолій Залевський навчався у міській середній школі №10. За визнанням самого майстра, його як цілком нормального, звичайного хлопчика у різні часи приваблювали і футбол, і боротьба. Але внутрішній голос вчасно підказав артистові, що саме в еквілібристиці він може робити те, що іншим не під силу, а значить — буде цінним для внеску у світову культуру. Це і є секрет визначення людських здатностей — знайти те, що вмієш робити краще інших, і стати першим серед перших. Зараз він висловлюється про це так: “еквілібристика — мій хрест, який я повинен нести до кінця”.

По закінченні загальноосвітньої школи Анатолій із другої спроби вступив до Київського державного училища естрадно-циркового мистецтва (нині – Київська муніципальна академія естрадного та циркового мистецтв ім. Л.Й.Утьосова), де навчався з 1991 по 1995 роки. По його закінченні був визнаний кращим випускником училища свого року.

Ще будучи студентом четвертого курсу, Анатолій Вікторович став виступати у шоу Бориса Мойсеєва. Здібного студента помітили, пророкували блискуче майбутнє. Він мріяв виступати у цирку, але вільного місця для нього не знайшлося. Тому перші кроки як професіонал Анатолій зробив у Київському нічному клубі “Джосс”, потім перейшов під патронат київського продюсера Таквора Бароняна, працював на сцені київського нічного клубу “Голівуд”.

У січні 1998 року в Парижі на міжнародному фестивалі циркового мистецтва “Mondial du Cirque de Demain” Анатолій Залевський завоював “Гран-прі” та золоту медаль. Трюки, які виконував Анатолій на конкурсі у 1997 році, були зареєстровані в “Книзі рекордів Гіннесса”. Після цього він взяв участь у найбільш престижних європейських шоу-програмах та гала-концертах. У лютому 1999-го Анатолій взяв участь у світовому конкурсі циркового мистецтва в Монте-Карло, здобув перемогу й одержав чотири нагороди: “Гран-прі” — найвищу світову нагороду “Золотий клоун” плюс призи асоціації клубів Монако, за краще музичне оформлення й симпатії студії Уолта Діснея.

У 1999 році Анатолію Залевському за творчі здобутки та майстерність присвоєно звання “Заслужений артист України”. Цього ж року він став лауреатом загальнонаціональної програми “Людина року” в номінації “Зірка естради року”.

Анатолій Залевський одночасно є режисером, драматургом, балетмейстером, сценографом та костюмером. Але головний його дар — це еквілібристика.

На даний час Анатолій Вікторович очолює театр “Різома” (різома, що дала назву театру та спектаклю, означає морську водорість, у якої коріння та верхівка переплетені, не знайти ні початку, ні кінця). Театр Залевського знімається у популярних телевізійних шоу, на кшталт швейцарського “Беніссімо!”, працює з нічними клубами системи “Голівуд” і вар’єте “Вінтергартен”, взяв участь у київській презентації клубу BMW компанії “АВТ Баварія”, готував Олександра Пономарьова до конкурсу “Євробачення” (2003 рік) і поставив йому музичний номер “Аста ла віста” (ісп. “Hasta la vista”, означає “До побачення”), у якому взяли участь три артистки театру “Різома”. Олександр Пономарьов посів тоді 14 місце серед 26 учасників.

Учні Центру циркового мистецтва для дітей та юнацтва з Анатолієм Залевським.

Анатолій Залевський активно допомагає розвитку спорту в рідному Бердичеві. У мікрорайоні Цукрорафінадного заводу, у колишньому заводському Будинку культури по вулиці Червоній за його фінансової допомоги відновлений спортивний клуб – Центр циркового мистецтва для дітей та юнацтва – де функціонують різні секції. А на початку жовтня 2009 року у Бердичеві відбулося офіційне відкриття арт-студії “Різома”.

У 2005 році Анатолій Вікторович нагороджений орденом міста Бердичева “За заслуги” за номером 3.

“Друга половинка” Анатолія – Наталія Василюк, також бердичівлянка. Вона закінчила циркове училище, є партнером Залевського як у житті, так і на сцені. Разом вони виховують сина та доньку.

Нині Анатолій Залевський виступає на сцені цирку Zarkana.

Джерела і література:

Інтернет-енциклопедія “Вікіпедія”:

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%96%D0%B9


Анатолій Залевський зі своїм першим вчителем Валентином Моцним, 21 серпня 2009 р.
Учні Центру циркового мистецтва для дітей та юнацтва з Анатолієм Залевським та Валентином Моцним.
Приміщення Центру циркового мистецтва для дітей та юнацтва та арт-студії “Різома”, м.Бердичів, 2010 р.

Виступ Анатолія Залевського на сцені театру на Європейській (Бердичів) у день його урочистого відкриття, 14 січня 2018 р.:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here