Home Новини До історії будинків Бердичева: вул. Маріїнська, 14 (колишня вулиця Горького)

До історії будинків Бердичева: вул. Маріїнська, 14 (колишня вулиця Горького)

3219
0
SHARE
Будинок по вулиці Маріїнській (колишня вулиця Горького), в якому в роки німецько-радянської війни знаходилось гестапо, 17 лютого 2018 р.

Спогади про будинок по вулиці Маріїнській (колишня вулиця Горького), в якому під час окупації Бердичева в роки німецько-радянської війни знаходилось гестапо[1]:

“Влітку 1943 року, тікаючи з Німеччини, я проходив з товаришем Яковом Величком по території Бердичівщини. Біля залізничного переїзду ми знову були заполонені. Після тортурного допиту мадяри ставили до розстрілу, але з’явився їх старший офіцер І відмінив ту розправу. Як партизанів нас відправили у Бердичів, спочатку в мадярський штаб, а потім у гестапо в камери підвалу будинку №14 по вулиці Горького. Більшість часу нас тримали у камері №6, потім у “темній”, де були ще два хлопці з Миколаївської області та два євреї — чоловік похилого віку і хлопчина років 12-13. Потім я потрапив у одиночку 1×2 м, де знаходився Валентин Жук, військовополонений років 25-30. Коли мене знову повернули у камеру №6, то серед в’язнів з’явилася чутка, що майор радянської армії Жук утік.

В цій камері протягом довгого часу мого утримання побувало багато людей. З Житомира був Моргун, з, мабуть, Чуднівського району директор школи, патріот-націоналіст Терещенко, з Семенівки – директор школи Трохим Самійлович Барабанов, останній для мене був як батько.

Маючи розбите обличчя, я, мабуть, чимось був схожий на партизана чи підпільника, тому мною цікавився офіцер Гюнтер, напевне, представник “Абвера”. Доповідна мадяр не потрапила гестапівця і ми залишилися живі. В грудні після допиту гестапівського офіцера нас відправили в табір біля залізниці. Звідти ганяли на аеродром відкопувати цистерни. Там були на роботі дівчата з Іванковець. Вони передали мені фуфайку, светр і трохи їжі – я буй майже голий і пухлий від голоду. Все життя дякую тим славним дівчатам. Наприкінці грудня нас вивезли в концтабори Німеччини”.

А. Свирид,
Київська область,
Бориспільський район, село Іванків.

Джерело: У фашистській тюрмі. // “Земля Бердичівська”, 1996 р.


[1] Геста́по (нім. Geheime Staatspolizei) — таємна державна політична поліція Третього Рейху в 1933−1945 роках, призначена для боротьби з супротивниками нацистського режиму. З моменту свого створення в 1933 спочатку входила до складу Міністерства внутрішніх справ Німеччини, а з 1939 до Головного управління державної безпеки (RSHA).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here