Home Новини Допризовна підготовка юнаків

Допризовна підготовка юнаків

887
0
SHARE

В ході цієї жорстокої війни всім стало зрозумілим важливість допризовної підготовки юнаків – майбутніх наших захисників. Адже від того, як молодь буде навчена в плані військової підготовки, залежить вільний, незалежний розвиток як українців, так і нашої держави в цілому.

Вчитель предмету «Захист України» В.Титаренко разом з ліцеїстами 10-11-х класів проводить відкрите заняття з вогневої підготовки, 2022 рік
Фото з сайту https://www.berdichev.biz/

Допризовна підготовка юнаків або Захист України — ось той навчальний предмет середньої загальноосвітньої школи, мета якого — підготовка учнів до строкової військової служби. Але як і коли він з’явився у школах України та Бердичева зокрема?

Історія допризовної підготовки в новій країні, яка утворилась на теренах Російської імперії після Жовтневого перевороту 1917 року, бере свій початок із декрету ВЦВК «Об обязательном обучении военному искусству» від 22 квітня 1918 року, згідно якого для учнів 15-17 років були відкриті навчальні пункти. Громадяни 18-20 років займались згідно 96-годинної програми, після чого їх зараховували у списки резервних частин. Ця система стала діяти з часом і в радянській Україні. Лише з 1947 року допризовну підготовку відмінили для всієї молоді, яка не навчалась, а з 1962 року для усіх учнів старших класів.

У 1967 році в СРСР прийняли нову редакцію «Закона СССР о всеобщей воинской обязанности», згідно якої допризовну підготовку відновили для учнів старших класів середніх шкіл та учнів професійно-технічних училищ під назвою «Начальная военная подготовка» (НВП). Навчанню підлягали юнаки та дівчата, у середніх загальноосвітніх школах НВП викладали з 9 класу (при 10-річному терміні навчання).

Звичайно, готових педагогів, які могли б викладати новий предмет у міських школах, в Бердичеві не було. Згідно рекомендацій керівних органів викладачами НВП могли стати, як правило, особи з офіцерського складу, які перебували в запасі та пройшли відповідну підготовку для викладання цього предмету. З огляду на це міський відділ освіти для вирішення питання забезпечення навчальних закладів відповідними кадрами звернувся до керівництва міського військкомату.

Список офицеров запаса, рекомендуемых на зам. директора школ по военно-патриотическому воспитанию (на общественных началах), 1967 р.

Відповідь не забарилась: того ж 1967 року з’явився «Список офицеров запаса, рекомендуемых на зам. директора школ по военно-патриотическому воспитанию (на общественных началах)» за підписом воєнкома Бердичівського ОМВК полковника Нечипорука. Знайомлячись із цим документом бачимо, що викладачів запропонували не тільки для 10-річок, якими на той час були школи №1, 2, 3, 6, 8, 9, 12, 13, 15 та школа-інтернат, але й для 8-річних – №4, 5, 7, 10 та 14.

Через рік робота в школах закипіла: раз на тиждень за розкладом відбувались заняття по НВП, які тривали по дві години (два спарених урока). Для повноцінного навчання в школах облаштовували спеціальні класи з відповідною навчально-матеріальною базою – навчальними стендами, макетами автоматів, гранат, медичних аптечок, костюмами хімзахисту та ін. А за викладачами, які викладали НВП, з часом закріпилась назва воєнрук. Як відбувались самі заняття, можемо переглянути на фотографіях, розміщених нижче.

Вже у незалежній Україні предмет НВП трансформувався у Допризовну підготовку юнаків (ДПЮ), або предмет «Захист України» і він став таким, яким ми його знаємо нині.

P.S.: До речі, ніхто (!) із запропонованих військкоматом офіцерів запасу чомусь так і не стали викладачами у бердичівських школах. Хтось згадає Віктора Івановича Удовидченка зі школи №3, але він працював на посаді вчителя праці. А воєнруком у цьому закладі був підполковник Стрєлков М.Е.

Анатолій Горобчук


Учні школи №17, 1984 рік
Змагання на базі школи №3, 1974 рік.
В центрі фотографії – уродженка Бердичева Наталія Кудря, народна артистка України
Учні школи №1 йдуть на полігон для участі в польових заняттях, 1987 рік
Заняття в школі №8 проводить воєнрук О.В.Романцов, 1985 рік
Школа №8, 1985 рік
Школа №14, 1979 рік
Школа №14, 1986 рік
Школа №14, 1986 рік
Школа №14, 1987 рік
Школа №17, заняття проводить воєнрук Б.О. Зейгельшефер, 1978 рік
Школа №17, 1978 рік
Школа №17, 1984 рік

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here