Home Проекти Постаті землі Бердичівської Дзюрбей Ольга Олександрівна

Дзюрбей Ольга Олександрівна

1850
0
SHARE

Дзюрбей Ольга Олександрівна (нар. 16 березня 1948, с. Вільшанка, Чуднівський р-н, Житомирська обл., УРСР) – художник, мистецтвознавець, Заслужений майстер народної творчості України.


Дзюрбей Ольга Олександрівна (дівоче прізвище Яцюк) народилась 16 березня 1948 року в селі Вільшанка Чуднівського району Житомирської області у родині художника Олександра Яцюка.

Ольга Олександрівна навчалась у середній школі села Вільшанка, після закінчення восьмого класу в 1964 році вступила до Житомирського культурно-освітнього училища, навчалась на керівника хорового колективу за спеціальністю хормейстер-диригент.

Навчання в училищі Ольга Олександрівна закінчила 27 червня 1967 року та отримала направлення на роботу до міста Чуднів. Обіймала посади методиста, керівника хору Чуднівського районного Будинку культури.

У 1968 році Ольга Олександрівна переїхала до Бердичева, працювала художником у художній майстерні Бердичівського міського побутового комбінату. На той час майстерня займалась в основному виготовленням наглядної агітації, плакатів, картин. У цьому ж році Ольга вийшла заміж за художника Анатолія Дзюрбея, через рік у них народилась донька Тетяна.

З 1971 року Ольга Дзюрбей після декретної відпустки працювала художником у міському осередку ДТСААФ (Всесоюзне Ордену Червоного Прапора Добровільне товариство сприяння армії авіації і флоту, рос. ДОСААФ). З 1974 року перейшла на роботу художником до художнього фонду УРСР в місті Житомирі, де працювала разом зі своїм батьком. У цей період життя роботи художниці експонуються на численних виставках, серед яких вернісаж у виставковій залі Художнього фонду (м. Житомир, 1974 і 1975 рр.), Республіканська молодіжна виставка (м. Київ, 1974).

У 1982 році Ольга Дзюрбей вступила до Київського Державного інституту культури ім. О.Є. Корнійчука (нині – Київський національний Університет культури) та закінчила його 29 червня 1987 року за спеціальністю “культурно-освітня робота” (мистецтвознавець).

Великий вплив на формування Ольги Дзюрбей як художника справив її батько – Олександр Яцюк. Він став і вчителем, і наставником у творчих пошуках. Ольга Олександрівна сповідує цікавий художній напрям – авангардизм. На переконання художниці, живописна природа надихає на сприйняття прекрасного, вчить сприймати барви життя, використовувати їх для майбутніх полотен. Ще одним своїм вчителем Ольга вважає народного художника України Миколу Максименка – спілкування з ним стало поштовхом в її професійній діяльності митця.

У 1997 році в приміщенні міського Палацу культури відбулась персональна виставка робіт художниці, яка запам’яталась бердичівлянам, що її відвідали, феєрією кольорів та образів, нанесених на полотно.

Ольга Дзюрбей стала членом міської спілки вільних художників і народних майстрів “Вернісаж”. Упродовж наступних років персональні виставки художниці відбуваються у Бердичеві та Житомирі майже щороку: 2001 та 2004 рр. – в обласному музично-драматичному театрі ім. І. Кочерги, 2001-2015 рр. – в приміщенні Музею історії міста Бердичева. Остання, що відбулась 16 березня 2015 року, зібрала у виставковій залі музею численних прихильників творчості відомого майстра. Експонуються картини майстра й за кордоном – у вересні 2007 року відбулась персональна виставка Ольги Олександрівни в місті Соро (Данія).

Ольга Дзюрбей з чоловіком Анатолієм на відкритті власної персональної виставки, 15 березня 2015 р.

2 липня 2009 року у відділі літератури з мистецтва Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича відкрилась персональна виставка Ольги Дзюрбей під назвою “Філософія життя”. На виставці Ольга Олександрівна представила 60 картин сучасного авангардного мистецтва, серед яких “Пробудження енергії”, “Гра”, “Калейдоскоп почуттів”, “Компроміс”, “Нескінченність”, “Бажання”, “Подорож в невідоме”, “Продовження життя” та інші.

У 2007 році Ользі Дзюрбей за здобутки у творчості присвоєно звання “Майстер народної творчості”. У 2015 році Указом Президента №632/2015 Ользі Дзюрбей за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність присвоєно почесне звання “Заслужений майстер народної творчості України”.

Нині Ольга Дзюрбей проживає у Бердичеві, знаходиться на заслуженому відпочинку. Картини художниці можна зустріти в Данії, Швейцарії, Сполучених штатах, і, звичайно, в Україні.

Джерела і література:

Ольга Дзюрбей. Буклет до персональної виставки. – Житомир, 2009 р.


Дзюрбей Ольга Олександрівна.
Фотопортрет Володимира Поліщука.
Ольга Дзюрбей (справа) на відкритті власної персональної виставки, 15 березня 2015 р
Ольга Дзюрбей, “Казкові сни”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here