Home Проекти Постаті землі Бердичівської Говенко Ярослав Володимирович

Говенко Ярослав Володимирович

2185
0
SHARE

Говенко Ярослав Володимирович (нар. 8 жовтня 1948, м. Івано-Франківськ (Станіслав), СРСР – пом. 23 січня 2014, Бердичів, Житомирська обл., Україна) – лікар-хірург, Почесний громадянин міста Бердичева.


Говенко Ярослав Володимирович
(1948-2014).

Говенко Ярослав Володимирович народився 8 жовтня 1948 року в місті Станіславі (нині Івано-Франківськ) у робітничій родині. У 1963 році закінчив вісім класів Івано-Франківської середньої школи №12, дев’ятий – у міській школі №2. Повну середню освіту отримав у вечірній школі №3, яку закінчив у 1966 році.

Навчаючись у вечірній школі, Ярослав Володимирович впродовж трьох років працював лаборантом у Івано-Франківському медичному інституті. Це і стало визначальним у виборі професії – у 1967 році він вступив до Івано-Франківського медичного інституту на лікувальний факультет. З третього курсу з метою вдосконалення професійних навичок працював медбратом у міській Північній лікарні №1 (відділення нейрохірургії).

У 1973 році Ярослав Говенко закінчив інститут та за розподіленням направлений на роботу до Бердичівської міської лікарні. Наприкінці 1970-х років він організував у Бердичеві нейротравматологічну службу, яка на той час не існувала в лікарні. Це було обумовлено тим, що Бердичів знаходиться на перехресті значних автомобільних маршрутів, і час від часу з-за автомобільних аварій виникала необхідність у допомозі саме фахівця-нейрохірурга. На цій посаді Ярослав Говенко зарекомендував себе як вдумливий, сумлінний працівник-новатор.

Ярослав Говенко (посередині) з колегами по роботі, 2 жовтня 1998 р.

З 1981 по 1984 рік Ярослав Говенко за направленням військкомату виїздив до Чехословаччини (нині Чехія), де займався лікувальною справою у складі Центральної групи військ, а паралельно займався і науковими розробками. Саме тут він опублікував ряд наукових статей із питань донорства та переливання крові. Після закінчення контракту повернувся до Бердичева, де з 1990 по 1995 рр. очолював хірургічне відділення, з 1995 по 1997 рр. – операційне відділення, з 1997 до 2009 рр. працював заступником головного лікаря з лікувальної роботи. За роки праці на ниві лікувальної справи Ярослав Говенко став лікарем вищої категорії з хірургії, першої категорії по організації охорони здоров’я.

У 2009 році Ярослав Говенко у зв’язку з досягненням пенсійного віку полишив посаду заступника головного лікаря, проте продовжував працю у лікарні: очолював операційне відділення. Також обіймав посаду заступника голови комітету з питань соціального захисту та охорони здоров’я. Його трудовий стаж становить 44 роки, з яких 36 років – у Центральній міській лікарні міста Бердичева. На його рахунку більш як п’ять тисяч проведених операцій, стільки ж врятованих життів. Він виховав не одне покоління молодих хірургів, серед яких нейротравматолог Заєць В.М., нейрохірург обласної лікарні Павлюк Ю.М.

Ярослав Володимирович Говенко за сумлінну працю в галузі медицини нагороджений медаллю Жукова (2007).

Ярослав Говенко тричі обирався депутатом Бердичівської міської ради. У 2010 році від 48 одномандатного округу був обраний депутатом обласної ради (п’яте скликання, фракція ВО “Батьківщина”), де працював у складі постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів.

Ярославу Володимировичу Говенко вручають відзнаку “Почесний громадянин міста Бердичева”, 28 червня 2009 р.

Рішенням виконавчого комітету Бердичівської міської ради від 25 червня 2009 р. №348, затвердженого постановою Бердичівської міської ради від 01.07.2009 р. №711, за багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток системи охорони здоров’я міста, наставницьку діяльність, відданість справі та активну участь у громадському житті міста Говенко Ярославу Володимировичу присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”. Нагородження відбулось 28 червня 2009 року під час урочистих заходів з нагоди Дня міста Бердичева, Дня Конституції та Дня молоді.

У 2009 році Ярослав Говенко полишив посаду заступника головного лікаря з лікувальної роботи, продовжив працю у ЦМЛ у відділенні хірургії.

Помер Ярослав Володимирович Говенко 23 січня 2014 року на 66-у році життя. Похований на загальноміському кладовищі у секторі почесних поховань.

Джерела і література:

Матеріали музейної кімнати Бердичівського міськвиконкому.

Рішення Бердичівського міськвиконкому №348 від 25.06.2009 р.


Ярослав Володимирович Говенко на Дні міста Бердичева, 28 червня 2009 р.
Ярославу Володимировичу Говенко вручають відзнаку “Почесний громадянин міста Бердичева”, 28 червня 2009 р.
Почесний громадянин міста Бердичева Ярослав Говенко.
Ярослав Говенко разом із сином Сергієм, 2013 р.
Могила Я.В. Говенко, 2016 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here