Home Проекти Релігійна Бердичівщина Гвіздава. Костел Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії

Гвіздава. Костел Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії

1134
0
SHARE

На північній околиці села Гвіздава розташований храм парафії Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії.

Костел Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії, с. Гвіздава, жовтень 2012 р.

Храмове свято – 8 червня, коли Католицька Церква відзначає Спомин Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії.

Село Гвіздава здавна є місцем компактного проживання польськомовного населення, яке сповідує віру римського обряду. За радянських часів населення села відчувало потужний антирелігійний тиск та переслідування віри. Лише у часи незалежності стало можливим відродження віри та римо-католицької церкви у Гвіздаві. На кошти жителів села та підприємців, пожертви з Польщі розпочалось будівництво храму на околиці, неподалік від сільського кладовища. Посприяв у виділенні земельної ділянки під забудову голова Бердичівської районної держадміністрації Альфред Білецький (обіймав цю посаду з 1998 по 2001 р.).

20 червня 2004 року у храмі вперше провели службу Божу. Прийшла майже тисяча прихожан із навколишніх сіл, Бердичева, Житомира, інших міст. Провів службу уродженець Гвіздави, нововисвячений священик о. Едвард Кожуховський.

Урочиста процесія з Пресвятими Дарами біля храму в день храмового свята, 8 червня 2013 р.

Ще через декілька років – 29 квітня 2006 року – було урочисто відкрито новозбудований храм в ім’я Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії. Службу правив єпископ Київсько-Житомирської дієцезії Станіслав Широкорадюк, участь у службі брав і священик Едвард Кожуховський. На свято прибули також віруючі з Бердичева та навколишніх сіл. Вітаючи прихожан, настоятель парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії о. Бенедикт щиро подякував усім, хто був причетний до цієї справи. У першу чергу це жителі Гвіздави, які вклали багато сил, здоров’я та коштів. Добрих слів, зокрема, заслуговують Йосип Пухальський, Анатолій Козінський, Галина Обшта, Антоніна Обшта, Анатолій Обшта, Кліма Орловська, Цезарія Мороз, Володимир Лужецький та багато інших. Чимало зробили, але померли, не дочекавшись відкриття храму, Володимир Борисевич і Людвіг Заблоцький. Кошти на дзвони виділив народний депутат України Павло Жебрівський.

Нині храм парафії Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії є духовним центром для жителів як Гвіздави, так і багатьох навколишніх сіл.

Джерела і література:

Кравченко В. Відкрито храм у Гвоздаві. // “Земля Бердичівська”, №19 (15554) від 05.05.2006 р.


Костел Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії, жовтень 2012 р.:


Літня подорож до храму, 5 липня 2022 року (фото Наталії Ященко):


Костел Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії, травень 2023 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here