Home Проекти Постаті землі Бердичівської Ганський Станіслав Григорович

Ганський Станіслав Григорович

828
0
SHARE

Ганський Станіслав Григорович (нар. 14 грудня 1880, м. Бердичів, Київська губ., Російська імперія – пом. 8 грудня 1937, Соловецькі острови, Архангельська обл., СРСР) – католицький священик із дворянського роду Ганських, український релігійний діяч 1910-1920-х рр.


Станіслав Григорович Ганський народився 14 грудня 1880 року в Бердичеві в польській дворянській родині. Батько – інженер Гжегож (Григорій) Ганський. Замолоду Станіслав працював на будівництві залізниці, телеграфістом (робота на телеграфі на той час вважалася престижною серед дворянських нащадків – працівники мали добру заробітну плату, носили спеціальну форму). У 1907 році Станіслав Ганський закінчив Житомирську семінарію й був рукопокладений у сан католицького священика.

До революції 1917 року Станіслав Ганський працював в Олександрії неподалік від Рівного, в містечку Ємільчино біля Коростеня та інших місцях України. У 1918 році почав працювати в селі Михалполь Летичівського повіту (нині село Михайлівка на Хмельниччині), в якому проживала значна за чисельністю єврейська громада. Як щирий і високодуховний християнин, Станіслав Ганський переховував євреїв під час єврейських погромів.

На початку 1920-х років отець Станіслав займався пасторським служінням у Летичеві, Оринині, Жмеринці. Під час польсько-радянської війни 1919-1921 рр. активно виступав проти грабежів воюючими арміями місцевого населення. Станіслав Ганський – один з небагатьох католицьких священиків, які залишилися зі своєю паствою на землях, що відійшли більшовикам, після того як польська армія під ударами більшовицьких військ відступила на захід.

Коли у 1922 році почалися конфіскації церковних цінностей, Ганського декілька разів заарештовували за активний опір цьому процесу. У 1924 році він став адміністратором приходу в містечку Дережня на Поділлі (нині місто у Хмельницькій області). У цьому ж році він піддався арешту за опір реквізиції церковного майна. 29 травня 1926 р. більшовики знову заарештували отця Станіслава. Обвинувачення, що йому пред’явили, ґрунтувалося на декларації, яку написав Ганський у відповідь на вимогу влади подати їм списки всіх членів католицьких рухів Живого Розарію та Терціаріїв. Окрім того, відділ культів зажадав видачі підписок у тім, що “гуртки” Живого Розарію та Терціаріїв будуть збиратися з відома районного виконавчого комітету, що ні сам Ганський, і ніхто інший із зазначених осіб, не має права поширювати релігійну літературу. Станіслав Ганський категорично відмовився виконувати це розпорядження. Після обшуку, що не дав ніякого компрометуючого матеріалу, більшовикам довелось відпустити його під підписку про невиїзд. 30 травня 1927 р. Станіслава Ганського знову заарештували й звинуватили у тому, що він використовував релігійне марновірство з метою дискредитації радянської влади. Під час допитів Ганський відкинув усі пред’явлені йому обвинувачення.

Його відпустили з в’язниці лише після того, як він під тиском підписав декларацію римсько-католицького духівництва Поділля про лояльність до радянської влади. Але на волі Ганський перебував недовго. У Дережні 25 січня 1930 р. Станіслава Ганського у черговий раз заарештували представники ОДПУ і відправили до Харкова – на той час столиці радянської України. Там 17 травня 1930 р. його звинуватили по статті 54-10 Кримінального Кодексу УРСР і засудили до 8 років таборів. У вересні 1930 року його етапом відправили до політізолятора у Ярославлі, а пізніше до табору на Соловках (Архангельська область). Рішенням судової трійки НКВС від 25 листопада 1937 р. його розстріляли на Соловках 8 грудня 1937 р.

Реабілітували Станіслава Григоровича Ганського 17 липня 1989 року посмертно на підставі статті №1 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 16 січня 1989 р. “О дополнительных мерах по восстановлению справедливости в отношении жертв репрессий, имевших место в период 30-40-х и начала 50-годов”.

Джерела і література:

Пасечник О.А. Римо-Католицька церква в Кам’янець-Подільській (Хмельницькій) області в 1920-1941 роках. – Хмельницький: Видавець ПП Цюпак А.А., 2002 р.

Матеріали з Вікіпедії, вільної енциклопедії: Ганский, Станислав.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here