Home Новини Вітаємо статистиків зі святом!

Вітаємо статистиків зі святом!

955
0
SHARE

Сьогодні, 5 грудня, відзначається День працівників статистики — професійне свято України. Вітаючи працівників цієї професії варто пригадати, як працювали статистики Бердичівщини, наприклад, у перші роки радянської влади.

Ось замітка в газеті «Радянський статистик», яка видавалась у тогочасній столиці України місті Харкові. У номері за 29 травня 1925 року читаємо (зверніть увагу на мову):

28 квітня 1925 року в м. Бердичіві відбулася округова нарада рай- та сільстатистиків Бердичівської округи на Волині. Нарада була численою. Зібралися райстатистики всіх районів, дванацять сільстатистиків, представники Губстатбюра й Окрплану та співробітники окрстатбюра. На нараді інструктовано райстатистиків з усіх галузіх їх роботи. Особливу увагу звернуто на весняний обпит та врожайну статистику. З приводу останньої ухвалили притягти найбільше осіб, що подавали б відомості про стан засівів. Заслухала нарада і доповіді всіх райстатистиків про становище статистичної справи в районах. Доповіді з’ясували, що не досить сталі звязки з селами. Відсутність засобів переїзду не дає змоги як слід налагодити цю працю. Проте, порівняно з минулими роками і тут помітно великі досягнення. Виявилося, що РВК вже не закидає побічнею працею райстатистиків, але й відмовилося від допомоги. Де які райони поскупилися відпустити кошти, щоб райстатистик мав на що поїхати на нараду, через це багато сільстатистиків, майже з усіх районів не з’явилися. Піднімали й обговорили питання про постачання дописувачам відповідної літератури, в доповідях зазначили, що в цьому напрямі великі досягнення зробила газета Радян Статистик. Але в постановах висловили побажання, щоб ЦСУ по змозі постачало сільстатистиків ще й виданнями загально-громадського характеру, а також щоб поповнило популярнішими виданнями сучасні районові статбібліотеки. Ухвалено просити ЦСУ—забезпечити по можливості всіх доброкорів зшитками та иншими канцелярськими приладдями. Взагалі нарада пройшла з великим захопленням і дуже зацікавила рай- та сільстатистиків. 30 квітня відбулося засідання Округової Експертової Комісії, щоб з’ясувати стан засівів на 1 травня з участю рай та сільстатистиків під керуванням голови окрвиконкому.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here