Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Європейська, 79. Скульптурна композиція “За мир”

Вул. Європейська, 79. Скульптурна композиція “За мир”

1135
0
SHARE

На початку бульвару, збудованого у період із 1898 по 1907 рік, навпроти адміністративного корпусу машинобудівного заводу “Прогрес” по вулиці Карла Лібкнехта (нині вулиця Європейська) знаходилась скульптурна композиція “За мир”. Композиція складалась із скульптури жінки на постаменті, яка тримає на руках дитину. У руках дитини – голуб.

Скульптурна композиція “За мир”, 70-і роки.

Спочатку скульптурну композицію встановили наприкінці бульвару – на перехресті вулиць Карла Лібкнехта і Училищної (нині відповідно вулиці Європейська та Лілії Карастоянової). Час встановлення тут композиції визначити не вдалося (орієнтовно це середина 1950-х років). У 1965 році композицію демонтували та перенесли на початок бульварів, навпроти адміністративного корпусу машинобудівного заводу “Прогрес”. А на її місці 9 травня 1965 року відкрили пам’ятний знак Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні.

У 1980 році декілька бульварів із метою розширення вулиці Карла Лібкнехта знесли, скульптуру демонтували. Подальша її доля невідома.

У 2003 році бульвар відновили, йому присвоїли ім’я Почесного громадянина міста Бердичева Віталія Олексійовича Лонського. Нині на початку відновленого бульвару, на місці розташування скульптури, знаходиться Арка з гербом міста.

До речі, точна копія скульптурної композиції, але у дзеркальному відображенні, знаходиться на території Солодової компанії.


Скульптурна композиція “За мир”, середина 1970-х років.
Скульптурна композиція “За мир”, середина 1970-х років.
Скульптурна композиція на розі вулиць Карла Лібкнехта і Училищної (нині вулиці Європейська та Лілії Карастоянової), початок 1960-х років.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here