Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Європейська, 56. Обеліск перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною

Вул. Європейська, 56. Обеліск перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною

2831
0
SHARE

Вул. Європейська, 56. На початку бульвару знаходиться обеліск перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною.

Пам’ятник Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, 2005 р.

Пам’ятник встановлено на виконання рішення виконавчого комітету Бердичівської міської ради депутатів трудящих №168 від 24 квітня 1965 р. в ознаменування двадцятиріччя Перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною і з метою відтворення слави радянському народу-переможцю і слави частинам і з’єднанням Радянської Армії, які носять найменування «Бердичівських».

Урочисте відкриття обеліску відбулось 9 травня 1965 року під час урочистого мітингу трудящих міста. Первісне місце встановлення – на початку каштанового бульвару по вулиці Карла Лібкнехта, 18/8 (нині вулиця Європейська), поряд із загальноосвітньою школою №5. Обеліск пірамідальний, двоступеневий, виготовлений з сірого полірованого граніту. У нижній частині текст напису: «Слава в віках радянському народу-переможцю. 1945-1985 рр.». Розмір обеліска: 0,9 × 0,9 × 6 м.

Згодом, після знесення бульвару у 1982 році, обеліск перенесли та встановили на новому місці – на розі вулиць Марини Раскової та Леніна (нині вулиця Житомирська), де він знаходився до 2001 року. У цей час до присвятного напису внесли зміни у даті: «1945-1985 рр.».

Присвятний напис на обеліску.

У період з 1 по 8 травня 2001 року за ініціативи та фінансової підтримки керівництва Торгового Дому «Міріса» обеліск перенесли на нове місце: на початок бульвару по вулиці Карла Лібкнехта, навпроти загальноосвітньої школи №1. Роботи проводили працівники ТОВ «Бердичіврембуд» під загальним наглядом працівника архітектурного відділу міськвиконкому А.О. Шателюка.

Нині на День Перемоги (9 травня), день звільнення Бердичева від німецьких загарбників (5 січня), День визволення України від нацистських окупантів (28 жовтня) до пам’ятного знаку відбувається покладання квітів.

Джерела та література:

Рішення виконавчого комітету Бердичівської міської Ради депутатів трудящих №168 від 24 квітня 1965 р. «Про встановлення обеліска Перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною, меморіальної дошки частинам і з’єднанням Радянської Армії, які носять найменування «Бердичівських» і про вручення Червоного Прапору військовій частині».

Житомирщина, довідник-путівник, політвидав. – К., 1974, с. 80.

В. Дігтяренко. Квітує свято Перемоги. // “Радянський шлях”, №75 (8017) від 12.05.1965 р., с. 2.

Паспорт пам’ятника, Музей історії міста Бердичева.


Покладання квітів до пам’ятного знаку, 9 травня 2017 р.
Урочисте відкриття пам’ятника, вулиця К. Лібкнехта, 18/8, 9 травня 1965 року.
Підготовчі роботи на місці встановлення пам’ятного знаку, 1965 р.
Пам’ятник Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, 70-і роки.
Почесна варта біля пам’ятного знаку.

Пам’ятник Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, 70-і роки.
Пам’ятник Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, 70-і роки.
Знесення бульвару та демонтаж пам’ятного знаку, 1981 р.
Пам’ятник Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні на розі вулиць Марини Раскової та Леніна (Житомирській).
Фотографія Володимира Солодкого.
Пам’ятник Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні на розі вулиць Марини Раскової та Леніна (Житомирській).
Фотографія Володимира Солодкого.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here