Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Європейська, 51. Барельєф Т.Г. Шевченка

Вул. Європейська, 51. Барельєф Т.Г. Шевченка

1389
0
SHARE

Вул. Європейська, 51. На фасаді будинку загальноосвітньої школи №1 ім. Т.Г. Шевченка з поглибленим вивченням іноземних мов знаходився барельєф із зображенням видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка.

Барельєф Т.Г. Шевченка,
лютий 2018 р.

Барельєф відкрили 9 березня 1994 року з нагоди 180-річчя від дня народження поета. На відкритті барельєфу були присутні директор загальноосвітньої школи №1 Валерій Воробйов, міський голова, народний депутат України Олексій Хилюк, завідуюча відділом освіти міськвиконкому Ірина Синявська. Автор барельєфу – художник Олексій Павлович Вітрик. Одночасно всередині школи відкрили Шевченківську вітальню. Її оздоблювали місцеві художники на чолі з Петром Павловичем Кучуком.

Барельєф виготовлено з гіпсу, на початку гіпс був покритий металом. Барельєф встановлено взамін погруддя Т.Г. Шевченка, яке з 1965 року по кінець 1993 року знаходилось перед центральним входом до загальноосвітньої школи №1.

У 2021 році розпочався капітальний ремонт будівлі школи, який передбачав і її термосанацію – утеплення стін. Перед початком ремонтних робіт барельєф демонтували з подальшою перспективою повернути його на попереднє місце. Але станом на весну 2023 року це так і не відбулось.

Джерела та література:

Кондратюк А. “Отче наш, Тарасе всемогучий…” / “Земля Бердичівська”, №21 (14317) від 12.03.1994 р.


Загальноосвітня школа №1 ім. Т.Г. Шевченка з поглибленим вивченням іноземних мов, на фасаді якої знаходиться барельєф, 30 червня 2019 р.
Загальноосвітня школа №1 ім. Т.Г. Шевченка з поглибленим вивченням іноземних мов, на фасаді якої знаходиться барельєф.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here