Home Проекти Некрополь Бердичева Вул. Європейська, 25. Кладовище при костелі Святої Варвари

Вул. Європейська, 25. Кладовище при костелі Святої Варвари

1555
0
SHARE

Вул. Європейська, 25. Територія поряд із костелом Святої Варвари, парафіяльним римо-католицьким храмом.

Костел Святої Варвари, 2007 р.

Відомості про існування поховального комплексу костелу Святої Варвари з моменту його будівництва та до кінця XX століття практично відсутні. Відомо лише, що на кладовищі нікого не ховали з 1790 року, воно прилягало з одного боку до подвір’я, з другого – до плебанійних помешкань і було огороджене дерев’яним парканом. Також відомо, що саме тут була похована фундаторка цього костелу Варвара Радзивілл (1690-1770), але нині точне місцезнаходження поховання невідоме.

Існуючий на сьогодні поховальний комплекс представлений могилами отців Бернарда та Амвросія Міцкевичів, утворений у травні 2006 року.

Отець Бернард Міцкевич розпочав душпастирську працю в Бердичеві наприкінці 70-х років. Служителем костелу Святої Варвари став із 1991 року – коли будівлю храму повернули віруючим. 24 червня 1992 року після довготривалої перерви у костелі відправили першу Службу Божу.

Могила о. Бернарда Міцкевича, червень 2013 р.

Помер отець Бернард Міцкевич 21 травня 2006 року. Похований поруч із костелом Святої Варвари – біля храму, де самовіддано служив Богу і вірним. 24 травня 2006 року відбулась урочиста панахида та обряд поховання отця. У костелі Святої Варвари та на площі поблизу храму зібрались тисячі людей. Під проводом єпископа Києво-Житомирської дієцезії Яна Пурвінського у богослужінні взяли участь близько сотні священиків, а також семінаристи, сестри-монахині. Єпископ Львівський Леон Малий передав співчуття від імені кардинала Мар’яна Яворського та всієї архідієцезії Львівської. У богослужінні брав участь брат о. Бернарда – о. Амвросій Міцкевич, настоятель костелу Святої Варвари о. Віктор Маковський, о. Андрій Яхимович, о. Альберт Галецький, настоятель кляштору Босих кармелітів о. Петро Гевельт, настоятель отців Мар’янів в Україні о. Павло Островський та інші.

Отець Амвросій Міцкевич розпочав душпастирську працю в Бердичеві у 1969 році. День у день на протязі наступних більш як 27 років о. Амвросій виконував свої священницькі обов’язки: відправляє Божу Службу, сповідував, катехізував, проповідував. У 90-ї роки, коли Україна здобула незалежність, отець Амвросій обіймав два деканати: 14 офіційно зареєстрованих парафій. Були часи, коли священик обслуговував 67 цвинтарів. У 2008 році священик переїхав до Коростеня, де став настоятелем парафії Блаженного Гонората.

Помер отець Амвросій 5 липня 2015 року в місті Коростень Житомирської області. 6 липня о 18.00 відбулась поминальна Свята Меса в парафії бл. о. Гонората. 7 липня тіло священика перевезли до Бердичева в парафію св. Варвари. Похорон відбувся того ж дня, поховали отця Амвросія поряд із братом Бернардом Міцкевичем.

Джерела і література:

Ю. Сокальський. Святий Бернард (пам’яті Великого Священика). // “Земля Бердичівська”, №22 (15557) від 26.05.2009 р.

І. Розвадовська. Свята людина на цій землі. // Двотижневик римо-католиків України http://kairos-visnyk.livejournal.com/46629.html#cutid1

Путова Г.В. Стан бердичівської парафії св. Варвари згідно з візитаціями кінця XVIII – початку 40-х років XIX ст. // Бердичів древній і вічно молодий: Науковий збірник “Велика Волинь”: Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 32 / Голов. ред. М.Ю. Костриця. – У 2-х тт. — Житомир: Косенко, 2005. — Т 1, с. 37-40.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here