Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Європейська, 20. Меморіальна дошка на будинку, в якому проживав Герой Радянського...

Вул. Європейська, 20. Меморіальна дошка на будинку, в якому проживав Герой Радянського Союзу В.Е. Ривж

1596
0
SHARE

Вул. Європейська, 20. Житловий триповерховий будинок. Тут в одній із квартир тривалий час проживав учасник німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу (1945), Почесний громадянин міста Бердичева (1977) Ривж Всеволод Езупович (1907-1992).

Меморіальна дошка на будинку, в якому проживав Герой Радянського Союзу В.Е. Ривж, 9 травня 2010 р.

У ході Вісло-Одерської операції 16-а гвардійська механізована бригада під командуванням гвардії полковника Всеволода Ривжа, наступаючи у передовому загоні 6-го гвардійського механізованого корпусу, у період із 14 по 19 січня 1945 року з боями пройшла понад 500 км, брала участь у звільненні польських міст. У числі визволених міст був і Піотркув. У цих боях комбрига важко контузило та поранено в голову. Незважаючи на сильний головний біль і втрату ока, він не покинув поля бою і до його закінчення відмовився від відправки в госпіталь.

26 січня 1945 року його бригада успішно форсувала річку Одер у районі міста Кєбен (Хобеня, Польща) і оволоділа плацдармом на її лівому березі, що дозволило радянським військам закріпити успіхи попередніх виснажливих та кровопролитних боїв.

6 квітня 1945 року, майже за місяць до закінчення війни, у житті В.Є. Ривжа сталася знамення подія: Указом Президії Верховної Ради Союзу РСР за мужність і відвагу, виявлену в боях проти німецько-фашистських загарбників, а також уміле керівництво військовим з’єднанням Ривжу Всеволоду Езуповичу присвоєно звання Герой Радянського Союзу з врученням ордену Леніна та медалі “Золота Зірка” (№7446).

У Бердичеві Всеволод Ривж тривалий час керував місцевою військово-патріотичною роботою, став активістом ветеранського руху. Працював на заводі “Комсомолець”, де обирався членом парткому та заступником секретаря парткому. Також неодноразово Всеволод Езупович обирався членом міськкому Компартії України, депутатом міської Ради народних депутатів, очолював постійну комісію по промисловості, транспорту і зв’язку міської Ради. Помер Всеволод Езупович Ривж 21 лютого 1992 року. Похований на військовій ділянці міського кладовища по вулиці Бистрицькій.

Урочисте відкриття меморіальної дошки, 9 травня 2010 р.

9 травня 2010 року на ознаменування 65-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні на будинку, у якому проживав В.Е. Ривж, встановлено меморіальну дошку з портретом Героя та присвятним написом. Напис: “У цьому будинку жив Герой Радянського Союзу Ривж Всеволод Езупович 11.11.1907 – 21.02.1992”.

На відкритті меморіальної дошки були присутні представники міської влади, ветеранської організації міста, громадськість та сусіди Героя по будинку. Зняв покривало з меморіальної дошки міський голова Василь Мазур.

Починаючи з 2011 року щорічно в переддень свята Дня Перемоги міською владою за участі громадськості міста відбувається вшанування пам’яті Героя Радянського Союзу Всеволода Ривжа.

Джерела і література:

Бердичівщина святкує 65-й день Перемоги! // “Земля Бердичівська”, №20 (15764) від 14.05.2010 р.


Урочисте відкриття меморіальної дошки, 9 травня 2010 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here