Home Проекти Будинки Бердичева Вул. Європейська, 17/9. Житловий будинок, навчальний корпус

Вул. Європейська, 17/9. Житловий будинок, навчальний корпус

1936
0
SHARE

Будинок по вулиці Європейській (початкова назва – вулиця Білопільська, з 1919 по 2013 р. – вулиця імені Карла Лібкнехта) збудований наприкінці 1920-х років.

Навчальний комплекс Бердичівського медичного коледжу, жовтень 2019 р.

Розташований на червоній лінії забудови на перехресті вулиць Європейської та Лілії Карастоянової (Училищної). Цегляний, оштукатурений, побілений, триповерховий, в плані Г-подібний з округленим зовнішнім кутом. Асиметрія плану значною мірою визначена умовами ділянки, адже поряд знаходились інші житлові будинки. На сьогодні внутрішнє планування змінено.

Будинок виконаний в стилі конструктивізму – течії в архітектурі, яка панувала на той час в Радянському Союзі. У композиції переважають вертикальні лінії, утворені об’єднанням вікон у вертикальні смуги поглиблених площин стін. Вертикальний ритм посилений стрічковим заскленням асиметрично розташованої в окремому об’ємі сходової клітки, що веде на другий і третій поверхи. Кут будівлі підкреслений входом в приміщення першого поверху і поповерхово розташованими наріжними балконами. Стрічка парапету приховує двосхилу крівлю, цим візуально імітується плоске перекриття – художньо-конструктивний прийом, відомий у період конструктивізму. На дворовому фасаді вікна мають лучкові перемички.

План 1-го поверху будинку.

Споруджений на початку як житловий. Для опалення використовували голландські печі, до будинку провели водопровід.

Після Другої світової війни призначення будинку змінилось. З 1946 року в стінах будинку перебувала новостворена середня школа робітничої молоді №1, яка з 1960 року стала називатись змінною (тому що розклад уроків весь час змінювався, підлаштовуючись під зміни роботи учнів). У школі навчалась молодь, яка в роки війни не отримала необхідної освіти, а після війни вже працювала на виробництві. Спочатку тут навчались учні з 5-го по 10-й клас, з 1961 року учнів набирали лише з 8-го класу.

З 1947 по 1959 рр. у будинку розміщувались також навчальні класи міської середньої школи №5. Тобто, у першу зміну в будинку навчались учні середньої школи, а в другу – робітнича молодь.

У 1966 році школу робітничої молоді перевели у будинок парткабінету (приміщення колишнього палацу Радзивіллів, нині не існує).

Наприкінці 1960-х до будинку №17/9 провели газове опалення.

У 1969 році вулицю Училищну перейменували на вулицю імені Лілії Карастоянової (1917-1943) – радянської партизанки болгарського походження, кореспондента газети “Комсомольська правда”. Наступного року на стіні будинку №17/9 з’явилась меморіальна дошка (відкрита 06.11.1970), присвячена радянській партизанці.

У 1973 році в будинку тимчасово розміщувався штаб міського відділу народної дружини, яка займалась охороною громадського порядку.

Загальний вигляд будинку, кінець 80-х років.
Фото Буданцева А.Є.

З початку 70-х у будинку розміщується адміністрація медичного училища – директор, вчительська, бухгалтерія (навчальний процес відбувався в інших будівлях). З 1986 року адміністрація переїхала у будинок по вулиці Шевченка, 14, а в корпусі по залишилась бухгалтерія та допоміжні структури.

22 серпня 2002 року будинок на постійній основі передали Бердичівському медичному училищу (нині Комунальний вищий навчальний заклад “Бердичівський медичний коледж”). У навчальному корпусі, який отримав порядковий номер 2, організували навчальні класи, розмістили бібліотеку. У 2009 році розпочався капітальний ремонт будівлі, який завершився наступного, 2010 року.

Нині будинок по вулиці Європейській, 17/9 використовується як навчальний корпус №2 Бердичівського медичного училища.

Джерела і література:

Матеріали БТІ.

БАВ. – Р.525. – оп. 1. – спр. 248. – л. 25 зв.


Вигляд будинку по вулиці Європейській, 17/9, жовтень 2019 р.:


Вид на будинок, початок 70-х років.
Вид на будинок, початок 70-х років.
Вид на будинок, друга половина 80-х років.
Вид на будинок, середина 80-х років.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here