Home Проекти Будинки Бердичева Вул. Шевченка, 14. Двоповерховий особняк, адміністративний корпус медколеджу

Вул. Шевченка, 14. Двоповерховий особняк, адміністративний корпус медколеджу

2426
0
SHARE

Двоповерховий будинок по вулиці Шевченка №14 (не плутати з сусіднім триповерховим будинком, який також має порядковий номер 14) побудований на початку XX століття неподалік православної Миколаївської церкви (нині Свято-Миколаївський собор УПЦ МП). Загальна площа будівлі становить 167,2 м2.

Будинок по вулиці Шевченка, 16, жовтень 2019 р.

Двоповерховий, витягнутий усередину ділянки будинок має прямокутну, зі скошеними кутами, конфігурацію плану. Облицьований силікатною цеглою, дах скатний, перекриття плоскі. Фасад у вигляді трактованих з цегли форм неоренесансу. Симетрія фасаду з балконом по другому поверху, має ковані, барочних обрисів грати відгородження. Перший поверх рустований, другий – по фасаду розділений пілястрами. Характерну пластику фасаду складають численні декоративні елементи – трикутні сандрики над пройомами 1-го поверху, пілястри по 2-у поверху, рустовані лучкові перемички вікон. Будинок завершений карнизом зі стиснутою розстановкою декоративних консолей.

Будинок побудований місцевим лікарем та підприємцем Давидом Шеренцісом як будинок для гостей (поряд у триповерховому особняку проживала родина Шеренцисів, перший поверх будівлі обладнали для прийому хворих). Вважається, що в будинку для гостей після повернення зі Швейцарії деякий час проживала родина Семена Осиповича та Катерини Савелівни Гроссманів з сином Василем – у подальшому відомим радянським письменником єврейського походження, фронтовим кореспондентом.

План 2-го поверху.

У 1914 році будинок орендував приватний повірений С.Д. Хломовський, з 01.05.1919 р. сюди переїхала приватний лікар Б.В. Крамінська, яка спеціалізувалась на акушерстві.

Після утвердження радянської влади у Бердичеві будинок націоналізували, він перейшов у власність міської ради. Згідно постанови народного суду 17-го відділку від 02.12.1924 р. із будинку виселили мешканців. До кінця 1926 року тут розміщувалося приватне підприємство приватного власника Бліндера.

У будинку тривалий час (1937-1940, 1955-1959, 1960-1968 рр.) знаходилась редакція міськрайонної газети “Радянський шлях” (нині носить назву “Земля Бердичівська”). У 1950 році будинок газифікували. У 1970-х роках це приміщення займали реєстраційно-екзаменаційне відділення державтоінспекції, нотаріальна контора, міський архів, фільмотека, піонерська кімната. Також тут була кімната, де працювала машиністка з Бюро добрих послуг. У 80-х будівля тривалий час не використовувалась та перебувала у занедбаному стані.

Загальний вигляд будинку.
Фото Буданцева А.Є., 1985 р.

У 90-х роках будівлю внесли до Державного реєстру місцевого культурного надбання (розпорядження голови Житомирської облдержадміністрації від 04.03.1996 р. №151).

У 1986 році сусідній триповерховий будинок передали під розміщення тут медичного училища. З часом двоповерховий особняк також передали на баланс училища з метою перетворення його на адміністративний корпус №4 (тут мала розміститись адміністрація навчального закладу). На цей час будівля знаходилась в аварійному стані – стіни мали глибокі тріщини, фіксувалось нерівномірне просідання будівлі, дах потребував заміни перекриття.

17 листопада 2008 року між Головним управлінням будівництва та архітектури Житомирської облдержадміністрації та директором Бердичівського медичного коледжу був підписаний Охоронний договір №93 на пам’ятку культурної спадщини (охоронний номер 46). У відповідності до умов Охоронного договору у 2009-2010 рр. виготовили науково-проєктну документацію на ремонтно-реставраційні роботи, які розпочались у 2011 році на кошти обласного бюджету. Будівельники провели ремонт зовнішніх стін, встановили елементи поясу, який стягнув будівлю, замінили дах, розпочали внутрішні роботи з ремонту та перепланування.

Перший аркуш Охоронного договору №93 на пам’ятку культурної спадщини.

Та ремонтно-реставраційні роботи до кінця доведені не були (призупинились у 2017 році), оскільки припинилось відповідне фінансування з обласного бюджету. Залишились не завершеними внутрішні роботи, не відновлено балкон на другому поверсі, не встановлені нові вхідні двері. Будівлю законсервували, нині вона не використовується.

На будинку знаходилась меморіальна дошка, виготовлена з металу (час її відкриття не встановлено). Але її викрали. Замість неї 12 грудня 2005 року з нагоди 100-річчя з дня народження письменника встановили нову меморіальну дошку, виготовлену з граніту. Напис на меморіальній дошці: “В цьому будинку жив видатний письменник Василь Семенович Гроссман. 12.12.1905 – 15.09.1964”. У присвятному написі допущена помилка: письменник помер не 15, а 14 вересня.

Нині будинок перебуває на балансі комунального вищого навчального закладу “Бердичівський медичний коледж”, підпорядкованого Житомирській обласній раді.

Джерела і література:

Скибицька Т.В. Опис архітектурної пам’ятки, – 1985 р.

Охоронний договір №93 на пам’ятку культурної спадщини (охоронний номер 46). – 2008 р.

Реабілітовані історією: У двадцяти семи томах. Житомирська область: У семи книгах. / Головна редколегія (голова П.Т. Тронько, заступники голови О.П. Реєнт, С.А. Кокін та ін.); редколегія тому (голова В.С. Балюрко, заступники голови Ю.Г. Градовський, Л.А. Копійченко та ін., науково-редакційна група при редколегії тому). – Кн. 4 – Житомир, 2011. – с. 36-37.

Костриця М.Ю. Бердичів у життєвій і творчій долі Василя Гроссмана. // Бердичівська земля в контексті історії України: Науковий збірник “Велика Волинь: Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині”. – Т. 19 / Відп. ред. M.Ю. Костриця. – Житомир: М.А.К., 1999, с. 162-165.

Іващенко О. Пам’ятки і пам’ятні місця історії та культури на Бердичівщині. Випуск 5. // Житомир: “Полісся”, 2005 р. – с. 57-60.


Будинок по вулиці Шевченка, 16, жовтень 2019 р.
Вхідні двері, жовтень 2019 р.
Меморіальна дошка, присвячена Василю Гроссману, жовтень 2019 р.
Стан портику, жовтень 2019 р.

Будинок по вулиці Шевченка, 16 станом на липень 2006 р.

Початок ремонтно-реставраційних робіт, 2008 рік (з архіву Управління містобудування та архітектури виконкому Бердичівської міської ради):

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here