Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Чуднівська, 2. Меморіальний пам’ятник жертвам голодомору

Вул. Чуднівська, 2. Меморіальний пам’ятник жертвам голодомору

2059
0
SHARE

Вул. Чуднівська, 2. На перехресті вулиць Чуднівської та Козацької знаходиться меморіальний пам’ятник жертвам голодомору 1932-1933 рр.

Меморіальний пам’ятник жертвам голодомору, серпень 2017 р.

В основі композиції пам’ятника – символічне поєднання двох гранітних плит, на яких викарбувані наступні написи: “Померлим голодною смертю на багатих українських землях” та “Пам’яті жертв геноциду українського народу 1932–1933 років”. Центральним елементом композиції виступає фігура жінки на тлі згорьованої України, яка зображена на чорному граніті. Затуливши обличчя, жінка оплакує невинно померлих від голоду. Автор проекту – дизайнер Сергій Слободянюк.

Ініціатором створення та меценатом спорудження цього пам’ятника став бердичівський приватний підприємець Анатолій Кашпірук. Про голодомор він знає з розповідей своїх батьків. Його батько родом із Вінниччини, народився 1915 року. Нині йому був би 101 рік. Мама – із Харківщини. Родині чудом удалося пережити голод. За переконанням мецената, цей пам’ятник має нагадувати всім про трагічні долі земляків та мільйонів людей.

Відкрили пам’ятник під час траурного мітингу та години-реквієму 25 листопада 2016 року, напередодні Дня вшанування пам’яті жертв голодоморів. Під час церемонії відкриття відбулось і освячення пам’ятника жертвам голодомору.

Меморіальний пам’ятник жертвам голодомору, серпень 2017 р.

Місце розташування пам’ятника обрали не випадково. Це невеличка територія біля річки на перехресті вулиць Чуднівської, Козацької (колишня Володарського) і Бистрицької (колишня вулиця Войкова). Це в’їзд у місто з різних напрямків. А тому ця місцевість у подальшому має стати храмом духовності, пам’яті та скорботи за невинно замореними до голодної смерті людьми.

Рішенням Бердичівської міської ради №405 від 05.07.2017 р. “Про безоплатне прийняття пам’ятників у комунальну власність територіальної громади міста Бердичева та укладання договору про закріплення комунального майна на праві оперативного управління” меморіальний пам’ятник жертвам голодомору прийняли безоплатно у комунальну власність територіальної громади міста Бердичева з подальшою передачею на баланс міському комунальному підприємству “Бердичівкомунсервіс” на праві оперативного управління. Ринкова вартість пам’ятника становить 171 539 грн.

Джерела і література:

Рішенням Бердичівської міської ради №405 від 05.07.2017 р. “Про безоплатне прийняття пам’ятників у комунальну власність територіальної громади міста Бердичева та укладання договору про закріплення комунального майна на праві оперативного управління”.


Урочисте відкриття меморіального пам’ятного знаку, 25 листопада 2016 р.
Перед громадськістю виступає ініціатор спорудження пам’ятника Анатолій Кашпірук, 25 листопада 2016 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here