Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Торгова, 5. Могила святого Лібера

Вул. Торгова, 5. Могила святого Лібера

1448
0
SHARE

Вул. Торгова, 5. На території парку культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка біля танцювального майданчика знаходиться могила святого Лібера Еліезера – рабина-проповідника, що проживав у Бердичеві у ХVIII столітті, в часи зародження хасидизму.

Могила святого Лібера, травень 2016 р.

Відома легенда про заснування першої великої синагоги в Бердичеві “Алте шил” (стара синагога), навколо якої свого часу вирувало релігійно-громадське життя міста. В роки німецько-радянської війни її зруйнували, нові забудови завуалювали місце, де вона знаходилась. Легенда гласить, що рабин-проповідник по імені Лібер Еліезер часто йшов до лісу далеко від міста, щоб на самоті робити свою молитву. Одного разу за цим заняттям застав його шляхтич, що брав участь у полюванні. На звернення шляхтича рабин не відповідав, тому що був зайнятий своєю молитвою, під час якої, до того ж не можна вести ніяких розмов. Розсерджений шляхтич повелів відразу ганебно й жорстоко висікти “упертого” єврейського богослужителя.

Через якийсь час від тих подій шляхтич сильно занедужав і відчув наближення кінця. Його дружина вирішила, що це – Боже покарання за образу й катування єврейського святого під час молитви та порадила чоловікові поїхати до того на уклін і попросити прощення. Що й було зроблено: на знак каяття шляхтич побудував у лісі, на місці тої молитви єврея й екзекуції над ним, будинок великої синагоги. Синагога, що стояла у районі Старого міста, проіснувала до самої німецької окупації.

Єврейське кладовище. Фото 1913 р. На передньому плані – древня груша, що була символом кладовища. Під грушею – могила рабина Лібера. Фотографія Соломона Борисовича Юдовіна (1892-1954), фотоархів експедиції С.Я. Ан-ського.

Помер рабин Лібер Еліезер в Бердичеві під час епідемії чуми, що спалахнула в той час на Волині, 16 листопада 1770 року, на 104 році життя. У місті вмирало так багато людей, що живі не встигали проводити поховання за встановленим звичаєм і ховали померлих у великих братських могилах. За переказами, рабин Лібер, відчуваючи наближення смерті, покликав до себе чотирьох євреїв та пообіцяв їм місце у загробному світі (Olam haBa) за те, що вони проведуть його поховання за всіма канонами в індивідуальній могилі, а не кинуть до загальної могили. Лібер помер, і відразу після його смерті епідемія чуми вщухла.

Могила рабина Лібера. Фотографія Соломона Борисовича Юдовіна (1892-1954), фотоархів експедиції С.Я. Ан-ського.

Похований рабин Лібер на старому єврейському кладовищі (нині не існує), на якому був похований і його батько рабин Авроом. Могила Лібера стала одним із двох індивідуальних святих поховань у Бердичеві (другою згодом стала могила рабина Леві Іцхака Бен Меїр Бердичівського на єврейському кладовищі). За могилою постійно наглядали, вона зберігалася недоторканою до кінця 20-х років XX століття.

На початку 30-х років XX століття за розпорядженням міської влади єврейське кладовище зруйнували, на його місці утворили парк відпочинку. Зруйнували й могилу рабина Лібера.

Через півстоліття – у 80-х роках єврейська громада Бердичева відновила могилу рабина Лібера Еліезера. Нині вона підіймається в міському парку поряд із входом з вулиці Шевченка (але не в тому місці, де насправді знаходилась могила). На могилі встановлено надгробок з залізобетону, у який вмурована гранітна плита. Напис на плиті відсутній. У 2015 році на надгробку встановили стелу з присвятним написом на івриті. Напис:

Здесь покоится
Великий рабби Элиэзер Либер Ашкенази,
сын рабби Авраама Ашкенази
Потомок святого рабби Шимшона из Острополя
Основатель и проповедник еврейской общины города,
товарищ святого Баал Шем Това
Поднялся в выси небесные 28 хешвана 5531 г. (16 ноября 1770).

Джерела та література:

Дербаремдикер М.Л. “Парадоксы и феномены истории и жизни еврейской общины города в Украине – Бердичева – их отражение в публикациях на идиш и изустных народных преданиях” // Заявка на участие в двенадцатой научной конференции “Еврейская история и культура в странах Центральной и Восточной Европы”, 2002 г.

Самуил Городецкий, “Еврейская старина”. 1909: http://www.lechaim.ru/ARHIV/145/b_ravin.htm


Надгробок на могилі рабина Лібера, травень 2016 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here