Home Проекти Некрополь Бердичева Вул. Солдатська, 81. Кладовище німецьких воїнів

Вул. Солдатська, 81. Кладовище німецьких воїнів

3570
0
SHARE

Вул. Солдатська, 81 (колишня вулиця Червоноармійська), територія паркової зони відпочинку.

Це одне з двох кладовищ, що знаходились на території Бердичева, на яких відбувалось поховання німецьких воїнів в роки німецько-радянської війни (друге знаходилось на території парку культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка).

Під час німецько-радянської війни у 1942-1943 рр. на правому березі річки Гнилоп’ять (нині ця територія більш відома як “солдатський пляж”) наприкінці вулиці Червоноармійської знаходився німецький госпіталь. Тут проводилось лікування рядового та офіцерського складу окупаційних військ. При госпіталі утворили військове кладовище, на якому здійснювали поховання померлих воїнів. Після звільнення Бердичева від німецьких загарбників у січні 1944 року це кладовище зруйнували – огороджу та хрести знищили. У 1973 році місцевість, де знаходилось кладовище, за ініціативи комсомольської організації міста перетворили на паркову зону, висадивши тут значну кількість дерев (до цього часу на Червоній горі практично не було дерев, від чого, власне кажучи, і походить споконвічна топонімічна назва місцевості – Лиса гора, яку у 1924 році замінили на гору Червоного Жовтня, або Жовтневу гору; нині усталена назва – Червона гора).

На початку 1995 року за ініціативи місцевих пошуковців та за підтримки неурядових організацій Німеччини (вони фінансували перезахоронення та подальше відновлення паркової території) на кладовищі розгорнули пошукові роботи з метою перепоховання останків німецьких військових на території Німеччини. Цю роботу під наглядом представників із Німеччини розпочав міський військово-патріотичний клуб “Факел” (керівник В’ячеслав Макаров), до них приєднались фахівці з Києва.

Стан території, де знаходилось кладовище, 2010 р.

Пошуковці розкопали ряди і на глибині від півтора до чотирьох метрів дістали останки 1567 осіб. Якщо перші останки воїнів ще були поховані у більш-менш цілих трунах, то у подальшому діставали і по дві особи з однієї могили, а останні могили були братськими.

Напередодні 1 травня 1995 року за вказівки керівництва міста роботи на кладовищі призупинили, оскільки наближались свята (зокрема, відзначення 50-річчя Перемоги) і до Бердичева мали прибути численні гості – ветерани війни, які звільняли Бердичів у 1944 році. У жовтні того ж року роботи з перепоховання продовжили. У листопаді для полегшення і прискорення робіт стали використовувати навіть землерийну техніку підприємства “Райсільгоспхімія”. Пошуковці виконали роботи зі знищення знайдених гранат, патронів, ножів. Усі виявлені під час розкопок тіла німецьких воїнів мали при собі половинки медальйонів, тобто, перебували на обліку.

Та попри те, що значну кількість ексгумованих тіл перепоховали, згодом вияснилось, що деяка їх кількість все ж залишилась на території колишнього кладовища. Це призвело до того, що в наступні роки так звані “чорні археологи” продовжили проводити незаконні розкопки на місці колишніх поховань (див. фото нижче).

На сьогодні місце розташування колишнього військового кладовища на місцевості не означене. Ніщо, окрім розритих “чорними археологами” ям, не вказує на існування тут військового кладовища.

Джерела і література:

Тригуб О. Злі генії і мародери. // “Земля Бердичівська”, №41 (14441) від 24.05.1995 р.

Павлюк С. На вічний спочинок додому. // “Земля Бердичівська”, №90 (14490) від 15.11.1995 р.


Стан території колишнього військового кладовища, лютий 2009 року:


Стан території військового кладовища на 2010 рік:

Вид на паркову зону, на схилі якої знаходилось кладовище, 2010 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here