Home Проекти Некрополь Бердичева Вул. Соборна, 25. Погребальний комплекс кляштору Босих кармелітів

Вул. Соборна, 25. Погребальний комплекс кляштору Босих кармелітів

2916
0
SHARE

Вул. Соборна, 25. Комплекс споруд кляштору Босих кармелітів.

Комплекс споруд монастиря Босих кармелітів, сучасний стан.

Кляштор Босих кармелітів складається з двох храмів – нижнього (нині Зала Святої Терези) та верхнього, в якому нині проводяться служби.

З нижнього костелу існував вхід до поховальних склепів, призначених для погребінь заслужених благодійників монастиря. Поховано в них було понад 235 померлих. Зокрема, відомо, що тут покоїлося тіло архітектора Григорія Тарнавського (помер 25 березня 1737 року), під керівництвом якого розпочалось спорудження храму. У нижній капличці (зараз ризниця) покоїлося (до 1926 р.) забальзамоване тіло засновника монастиря Януша Тишкевича, перенесене сюди у 1759 році з костелу Отців Кармелітів Босих у Любліні. Свідчить про це мармурова плита, що збереглася, вміщена над входом до каплиці. Також були тут поховані ще п’ять членів родини Тишкевичів. У нижньому храмі також знаходилася гробниця останнього власника Бердичева Миколи Радзивілла.

Нині не зосталося жодного сліду від саркофагу та сімейних поховань засновників храму та власників Бердичева.

Стан споруд монастиря Босих кармелітів після звільнення міста від загарбників, 1944 р.

У роки Другої світової війни фортеця і монастир були майже повністю зруйновані. Костел був зруйнований на 40%, усі цінності розграбовані, знищені до такого ступеня, що вже не підлягали реставрації. Склепи були також зруйновані, кістяки померлих розкидані по території храму. У повоєнний час у зв’язку з відсутністю коштів відбудова кляштору Босих Кармелітів не проводилась. Із 1960-х років у будинку настоятеля розмістилось будівельне профтехучилище. Але таке сусідство призвело ще до більшої руйнації комплексу монастиря, і в першу чергу нищення похоронних склепів, яке продовжувалося тривалий час. Лише передача споруд у 1992 році релігійній громаді зупинила нищення погребального комплексу та започаткувала проведення активних реставраційних робіт.

На сьогодні з нижнього храму (зали) існує вхід до поховальних склепів, призначених для поховання заслужених благодійників монастиря. Відвідувачі можуть бачити групи кістяків та черепів, укладених у погребальні ніші.

Джерела і література:

Санктуарій Матері Божої Шкаплерної у Бердичеві. – Видавництво Отців Кармелітів Босих. – Краків, 1998.

Корнєєва В. Історія та реставраційні роботи монастиря-фортеці у Бердичеві Житомирської області. // З історії української реставрації. За ред. В. Тимофієнка, упоряд. В. Отченашко, А. Антонюк. – К.: Українознавство, 1996. – с. 237-242.

Корнєєва В. Монастир босих кармелітів у Бердичеві. Фортифікаційні споруди XVII ст. // Пам’ятники України: історія та культура, 1997, №1, с. 65-66.


Вхід із Залу Святої Терези до похоронних склепів, 2007 р.
Коридор до похоронних склепів.
Похоронний склеп.
Останки поховань в окремих похоронних склепах.
Останки поховань в окремих похоронних склепах.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here