Home Проекти Музеї Бердичівщини Бердичів. Музей Джозефа Конрада-Коженьовського

Бердичів. Музей Джозефа Конрада-Коженьовського

5473
0
SHARE

Площа Соборна, 25, Національний санктуарій Матері Божої Святого Скапулярію (прибрамний комплекс кляштору Босих Кармелітів). В одному з приміщень першого поверху знаходиться музей Джозефа Конрада-Коженьовського.

Прибрамний комплекс, в якому знаходиться музей Джозефа Конрада-Коженьовського, 2017 р.

Експозиція в музеї є розповіддю про великого поляка та видатного представника англійської літератури XX століття Джозефа Конрада-Коженьовського. Музей розповідає не лише про долю і творчість самого письменника, а також про історію його родини.

Особливістю музею є те, що майже усі матеріали представлено в електронному вигляді або у вигляді копій. У музеї зібрано велику кількість фотографій та архівних матеріалів українською, польською та англійською мовами. Експозиція розділена на три частини: дитинство письменника, виїзд у Марсель, рішення стати моряком; морські подорожі; літературна спадщина автора. Є в музейній експозиції ще одна цікава річ – фрагмент корабля “Otago”, капітаном якого був Джозеф Конрад.

Музей Джозефа Конрада-Коженьовського став продовжувачем справи свого попередника – музею-виставки Джозефа Конрада, який знаходився у приміщенні нижнього храму кляштору Босих Кармелітів (діяв з грудня 2008 року та припинив існування з появою нового музею).

Ідея створення музею відомого письменника Джозефа Конрада-Коженьовського існувала давно. Упродовж тривалого часу Польське Конрадівське товариство клопоталось про створення музею саме у Бердичеві, місці його народження (хоча однозначної думки з приводу місця народження письменника серед краєзнавців досі немає). Один з найактивніших ініціаторів цього проекту професор-конрадознавець Здислав Найдер довго шукав відповідне місце для музейної експозиції, й зрештою вибір було зупинено на величній споруді монастиря Босих Кармелітів.

Ця ініціатива отримала підтримку української влади та Міністерства культури і національної спадщини Польщі. Завдяки старанням польських державних установ та прихильному ставленню української влади багаторічна праця створення Музею Джозефа Конрада-Коженьовського нарешті завершена.

Екскурсія у музеї.

Матеріали для експозиції надані Музеєм літератури ім. А. Міцкевича (Варшава), Ягелонською бібліотекою (Краків), Бібліотекою Бейнеке Єльського університету, Центральним морським музеєм (Гданськ), Національним морським музеєм у Гринвічі (Англія), професором Здиславом Найдером (Польща) з власного архіву. Роботу над формою та дизайном виставки виконав Музей літератури у Варшаві. Автором сценарію експозиції є старший хранитель Музею літератури Ельжбета Щиманська, автор художньої концепції – Адам Орлевіч, а її виконавцем – краківська фірма “Фабрика декорації”.

Урочисте перерізання стрічки перед входом до музею, 28 червня 2015 р.

Відкриття музею відбулось 28 червня 2015 року в рамках XVI Днів польської культури. На території Національного санктуарію Матері Божої Святого Скапулярію зібралось чимало бердичівлян, гостей міста, а також представники владних структур, серед яких перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий, генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек, генеральний директор Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща Яцек Ольбрехт, народний депутат України Олександр Ревега, міський голова Василь Мазур, голова райдержадміністрації Едуард Томашевський, делегації з польських міст-побратимів Сєдльцє та Явора. Символічну стрічку перед входом до музею Джозефа Конрада перерізали Кшиштоф Свідерек, Яцек Ольбрехт, Ігор Ліховий, Олександр Ревега та Василь Мазур.

Це вже третій за ліком музей на теренах Бердичівщини (перший був створений ще в 1987 році в селі Терехове, де Джозеф провів своє дитинство; другий – у приміщенні Бердичівського міського ліцею №15).

Джерела і література:

Відкрито музей Джозефа Конрада. // “Земля Бердичівська”, №27 (16035) від 03.07.2015 р.

Матеріали офіційного веб-сайту музею Джозефа Конрада-Коженьовського: http://museum.ho.ua/uk/sample-page/


Фрагмент корабля “Otago”, капітаном якого був Джозеф Конрад.
Буклет “Музей Джозефа Конрада-Коженьовського в Бердичеві”.
Буклет “Музей Джозефа Конрада-Коженьовського в Бердичеві”
Директор Народного музею ім. Джозефа Конрада села Терехове Михайло Бедь оглядає експозицію музею Конрада-Коженьовського в день його відкриття, 28 червня 2015 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here