Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Олега Реготуна, 7. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті М.А.Кравчука

Вул. Олега Реготуна, 7. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті М.А.Кравчука

221
0
SHARE

Вул. Олега Реготуна, 7. На стіні міської загальноосвітньої школи I-III ст. №8 знаходиться меморіальна дошка, присвячена пам’яті воїна-земляка М.А. Кравчука. У цій школі навчався учасник антитерористичної операції (АТО) на сході країни Микола Анатолійович Кравчук (1978-2018).

Меморіальна дошка, присвячена пам’яті М.А.Кравчука, 23 серпня 2021 р.

Меморіальну дошку відкрили 23 серпня 2021 року під час загальноміських заходів з відзначення Дня Державного Прапора України та 30-річчя Незалежності України. Меморіальна дошка містить портрет Героя та присвятний напис: “У цій школі навчався захисник України, учасник АТО, який трагічно загинув при виконанні службових обов’язків капітан Кравчук Микола Анатолійович, 27.05.1978 – 09.02.2018”. На відкритті меморіальної дошки були присутні рідні М.А. Кравчука, представники міської влади, ветеранської організації міста, громадськість міста, учні загальноосвітньої школи.

Це вже другий пам’ятний знак на стінах навчального закладу: перший – на честь старшого прапорщика Олега Реготуна – відкрили у 2014 році. Обидва військовослужбовці були випускниками 8-ї школи та загинули під час воєнних дій на сході, захищаючи державний суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України.

Голова Бердичівської громади Сергій Орлюк покладає квіти до меморіальної дошки, 23 серпня 2021 р.

Микола Кравчук мріяв про військову службу, ще навчаючись у школі. Тому і вступив до Житомирського військового інституту радіоелектроніки. Із 2015 року перебував у зоні АТО, очолював підрозділ розвідників. Волонтери згадують капітана як порядку людину та професіонала своєї справи. Миколи Кравчука не стало 09.02.2018 року – неподалік військової частини у Бродах, що на Львівщині, де проходив військову службу, 23 січня його збила автомашина. Микола Анатолійович пролежав два тижні у комі і, не прийшовши до тями, 9 лютого 2018 р. помер. У героя залишилися батьки, дружина та двоє дітей. Похований у селі Підгородне.

Рішення про встановлення меморіальної дошки ухвалили на засіданні виконавчого комітету. Звернення щодо вшанування та увічнення пам’яті випускника 8-ї школи, котрий загинув під час виконання військового обов’язку на сході країни, направили до міськвиконкому керівництво навчального закладу та ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Бердичева та Бердичівського району».

Джерела і література:

Офіційна сторінка міста Бердичева: https://berdychiv-rada.gov.ua/


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here