Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Одеська, 45. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті А.І. Таранова

Вул. Одеська, 45. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті А.І. Таранова

171
0
SHARE

Вул. Одеська, 45. На стіні будинку загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 12 м. Бердичева знаходиться меморіальна дошка, присвячена пам’яті земляка А.І. Таранова. У цьому навчальному закладі навчався генерал-лейтенант СБУ Андрій Іванович Таранов (1966-2016).

Меморіальну дошку з портретом Героя та присвятним написом встановили та урочисто відкрили 27 грудня 2018 року. Присвятний напис: «У цій школі навчався державний діяч, генерал-лейтенант Таранов Андрій Іванович 19.12.1966-18.09.2016».

Поштовхом до цієї події став лист-звернення від особового складу частини Сил Спецоперацій на адресу Бердичівської міської ради із проханням надати можливість встановити меморіальну дошку генерал-лейтенанту Андрію Івановичу Таранову (1966-2016), який від початку війни на Сході країни займався підготовкою підрозділів ЗСУ за спеціалізаціями «Організація роботи штабів» та «Організація розвідки». Андрій Таранов, свого часу, навчався у 12-й школі.

Саме Андрій Іванович Таранов на початку російської агресії проти України в 2014 році сприяв тому, аби в добровольчих батальйонах було не лише належне озброєння, а й інструктори, які можуть навчати українське військо за стандартами НАТО. Також він стояв у витоків створення Сил спеціальних операцій.

Андрій Таранов займався організацією роботи штабів, розвідки, звільненням заручників, мав досвід роботи в СБУ, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, відзнакою СБУ та іншими державними нагородами. З 2014 року був заступником Глави Адміністрації Президента України, працював також на посаді Першого заступника начальника Департаменту контррозвідки СБУ та обіймав інші важливі посади. Про Андрія Таранова написано багато відгуків, на його плечах була більша частина невидимого боку війни на сході. Проте дуже багато інформації про те, чим займався військовик, не піддається розголосу і є засекреченою.

Загинув Андрій Таранов 18 вересня 2016 року в м. Києві на Дніпрі в районі Гаванського моста в результаті зіткнення гідроцикла, яким він керував, з вантажною баржею.

Джерела і література:

Семчук С. Меморіальну дошку українському військовику Андрію Таранову встановлять у Бердичеві // “РІО-Бердичів”, №101 (1686) від 18.12.2018 р.


Відкриття меморіальної дошки, 27 грудня 2018 року:


Учні школи №12 покладають квіти до меморіальних дощок, 8 травня 2019 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here