Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Молодогвардійська, 2-А. Пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам усіх локальних воєн

Вул. Молодогвардійська, 2-А. Пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам усіх локальних воєн

1474
0
SHARE

Вул. Молодогвардійська, 2-А. На території бердичівського коледжу промисловості, економіки та права перед головним входом знаходиться пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам усіх локальних воєн.

Пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам усіх локальних воєн, 2013 р.

Пам’ятний знак виготовлено з полірованого граніту, на прямокутній основі встановлено стелу з присвятним написом та емблемою “Бойове братство”. Напис на стелі: “Воїнам-інтернаціоналістам всіх локальних війн присвячується…”.

Відкриття пам’ятного знаку відбулось 30 квітня 2013 року під час урочистого мітингу за участі керівництва міста, воїнів-інтернаціоналістів, громади міста. Покривало з пам’ятного знаку зняли міський голова Василь Костянтинович Мазур, голова Бердичівської спілки воїнів-інтернаціоналістів Чехословацьких подій Микола Іванович Вахніцький та депутат Житомирської обласної ради Анатолій Васильович Остапюк. Пам’ятний знак освятив клірик Свято-Миколаївського собору УПЦ МП протоієрей Роман Натальчук. По закінченні урочистої церемонії шістдесят учасників бойових дій у Чехословаччині отримали ювілейну медаль “45 років Чехословацьким подіям”. Серед нагороджених були як бердичівляни, так і жителі інших районів і міст Житомирської області.

Знак “Бойове братство” на стелі.

Ініціатором встановлення пам’ятного знаку стала спілка ветеранів Чехословацьких подій, яка таким чином відзначила 45-річчя з Дня Чехословацьких подій та операції “Дунай” (увійшли в історію як “Празька весна”). Саме у 1968 році в Чехословацькій республіці відбулась зміна керівництва, котра призвела до демократизації суспільства. Керівництво СРСР чехословацьку лібералізацію розглядало як загрозу соціалізму, тому, аби не втратити контроль над країною, вирішило провести операцію “Дунай”, що мала на меті покласти кінець “Празькій весні”: у Чехословаччину ввели війська п’яти країн Варшавського договору. Операція мала на меті захопити усі стратегічно важливі об’єкти у Чехословаччині, а керівників-демократів заарештувати та відновити лояльний до СРСР режим.

Дізнавшись про справжню причину появи у їхній країні військ, чехи стали чинити інтервентам опір. Владнати конфлікт прагнули мирно, тож радянським воїнам забороняли стріляти у населення. Воно ж від зброї не відмовлялося, тому під час чехословацький подій країни Варшавського договору понесли втрати. Зокрема загинуло 119 українців, з них четверо – уродженці Житомирщини, один – бердичівлянин.

Джерела і література:

Анна Павловська. В Бердичеві відкрили пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам локальних війн. // “РІО Бердичів”, №35-36 (1101-1102) від 08.05.2013 р.

Кравченко В. “Воїнам-інтернаціоналістам всіх локальних війн присвячується…” // “Земля Бердичівська”, №19 (15921) від 08.05.2013 р.


Василь Мазур, Микола Вахніцький та Анатолій Остапюк знімають покривало з пам’ятного знаку, 30 квітня 2013 р.
Фото Анни Павловської.
Василь Мазур, Микола Вахніцький та Анатолій Остапюк біля пам’ятного знаку, 30 квітня 2013 р.
Протоієрей Роман Натальчук проводить обряд освячення пам’ятного знаку, 30 квітня 2013 р.
Фото Анни Павловської.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here