Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Косогірська, 2. Хрест на відновлення собору Успіння Божої Матері

Вул. Косогірська, 2. Хрест на відновлення собору Успіння Божої Матері

1170
0
SHARE

Вул. Косогірська, 2. У дворі між житловими будинками по вулиці Косогірській знаходиться Хрест на відновлення собору Успіння Божої Матері.

Хрест на відновлення собору Успіння Божої Матері, жовтень 2014 р.

Хрест встановлено 28 серпня 1997 року. У цей день, на свято Успіння Пресвятої Богородиці, в Успенській Православній Церкві УПЦ Київського Патріархату, що знаходиться у будинку по вул. КІМа, 34 (нині вулиця Зоряна) за участю єпископа Житомирського і Овруцького Ізяслава та священиків Житомирської Свято-Михайлівської церкви відбулась Божественна Літургія. Після Літургії віряни пройшли Хресним ходом до місця, де до 1936 року знаходився собор Успіння Пресвятої Богородиці. Неподалік місця знаходження собору заклали та освятили Хрест на відновлення колишньої православної церкви.

Після проведення акту владика Ізяслав звернувся до присутніх і, зокрема, сказав: “Сьогодні Бог сподобив, що в день Успіння Матері Божої ми закладеємо хрест на відновлення церкви на її честь. Я думаю, що пройшли ті часи, коли церкви ламали. Пройшли часи, коли християн гонили по кутках за хрещення. За вінчання їх знімали з роботи, забирали партквитки. Пройшли ті часи, коли не можна було рідною мовою молитися. Тепер настав час збирати каміння, як каже святий пророк Еклезіаст у своїй книзі. Постараємося і будемо молитися, аби Бог сподобив, щоб відновити нам храм Успіння Богородиці, який був окрасою міста Бердичева, де молилися багато прихожан і славили Господа Бога свого і його Матінку Божу. Хай Господь допоможе у цьому”.

Хрест виготовлений із металевих труб, його висота становить 3 м. Хрест виготовили працівники підприємства “Бердичівбудсервіс”, допомогли його встановити воїни підрозділу, яким командував підполковник Сергій Івлєв. У 2012 році на хресті встановили табличку з нержавіючої сталі з присвятним написом. Напис на табличці: “Українська Православна Церква Київський Патріархат Свято-Воскресінська парафія”.

Джерела та література:

Лукуц Ю. Відновимо кращий храм міста. // “Земля Бердичівська”, №72 від 10.09.1997 р.

Марковський Б.В. Бердичівська земля з найдавніших часів до початку XX ст.: Історико-краєзнавчий нарис. / За ред. M.Ю. Костриці. – Бердичів: 1999. – с. 67-68.

Похилевич Л. Сказания о населенных местностях Киевской губернии. – К., 1864, с. 253-254.


Табличка на хресті, жовтень 2014 р.
Хрест на відновлення собору Успіння Божої Матері, травень 2007 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here