Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Короленка, 39. Меморіал Слави воїнам-медикам

Вул. Короленка, 39. Меморіал Слави воїнам-медикам

2149
0
SHARE

Вул. Короленка, 39. Меморіал Слави воїнам-медикам, що віддали життя за Батьківщину в роки Великої Вітчизняної війни. Встановлений на території, яку в 50-90-х роках XX ст. займала медична рота військової частини.

Меморіал Слави воїнам-медикам, що віддали життя за Батьківщину в роки Великої Вітчизняної війни, 2007 р.

Меморіал відкрили 15 листопада 1984 року. Автори проекту – старший прапорщик Микола В. Романчук, молодший сержант Василь Л. Гоголь, майор медичної служби В.М. Пономаренко.

В основі меморіалу три різновисокі, що примикають одна до одної, стели на виступаючому прямокутному постаменті. На них укріплений погрудний барельєф із бетону та білою мармуровою крихтою – фронтова медсестра з пораненим. До тильної сторони стел примикає довга бетонна стіна, що спочиває на стовпах. У лівій частині стіни – рельєфний напис: “Подвиг Ваш переживет века”. Праворуч способом сухої графіки по бетону виконано панно: перев’язка пораненого в бою, винос пораненого з поля бою, робота в операційній, елементи сучасної медичної техніки, чаша з вічним вогнем – символом пам’яті. Вище панно – текст: То, что сделано советской военной медициной в годы минувшей войны, по всей справедливости может быть названо подвигом.

Меморіал Слави воїнам-медикам.
Первісний стан, 1984 р.

Стели – червоний граніт, 750×150×60, 600×125×60, 500×80×45; постамент – червоний граніт, 80×650×250; панно – бетон, 250×1500×25.

На початку нового тисячоліття військові частини, що дислокувались на вулиці Короленка, розформували, територія перейшла у власність місцевої громади. Але меморіал Слави військові на баланс громади не передали. Періодично в пресі підіймалась дискусія щодо взяття меморіалу на баланс громади, а також перенесення меморіалу в інше місце. На жаль, далі слів справа не просунулась.

Оскільки на цій території знаходяться склади, підприємства, офіси приватний структур, подальша доля меморіалу Слави воїнам-медикам залишалася відкритою до 2020 року, позбавлений піклування, він поступово руйнувався. У 2020 році поряд із меморіалом почали зводити двоповерхове виробниче приміщення, у 2022 році меморіал остаточно розібрали.

Джерела та література:

Памятники военным медикам. Справочник-каталог. Под общей редакцией В.С. Крутова, Военно-медицинский музей МО РФ, Санкт-Петербург, 1995.


Меморіал Слави воїнам-медикам, червень 2007 р.

Меморіал слави воїнам-медикам.

Репортаж ТРК “ВІК” від 04.05.2007 р., трив. 1 хв., 27 с.
Автор – Олександр Воронюк, камера – Віталій Сінєльніков.


Залишки меморіалу, 9 травня 2022 року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here