Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Житомирська, 74-А. Пам’ятний знак працівникам шкірзаводу, що загинули у роки Великої...

Вул. Житомирська, 74-А. Пам’ятний знак працівникам шкірзаводу, що загинули у роки Великої Вітчизняної війни

1278
0
SHARE

Вул. Житомирська, 74-А. У сквері ПТУ №12 знаходиться пам’ятний знак працівникам бердичівського шкірзаводу, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

Пам’ятний знак працівникам бердичівського шкірзаводу, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр., 2008 р.

З початком німецько-радянської війни по мобілізації було призвано більш як 300 робітників, інженерно-технічних працівників і службовців шкірзаводу та направлено на фронт. Захищаючи Вітчизну, на фронтах пали смертю хоробрих більше 100 робітників заводу. Серед них Гаркуша Д.К., Душинський С.Т., Смірнов І.М., Галицький М.І., Шлапак А.Т. та інші.

За рішенням партійного, комсомольського, профспілкового комітетів, загиблим на фронтах Вітчизняної війни працівникам заводу встановлено пам’ятник та урочисто відкрито на мітингу трудящих 9 травня 1971 року. Право відкрити пам’ятник надали учаснику ВВв полковнику запасу Скибінському А.А. та працівникам заводу Мазко А.С., Глухову Н.У.

Пам’ятний знак встановили на території шкірзаводу – на центральній алеї біля адміністративного будинку. Автори пам’ятника – група інженерів заводу, пам’ятник виготовлено на Коростишівському гранітному кар’єрі. Розміри обеліску: 1,2 × 1,3 × 5,5 м., розміри стели: 1,1 × 0,4 × 2,2 м. Обеліск триступінчатий, пірамідальний, з чорного полірованого лабрадориту. Вертикальні стели – з полірованого лабрадориту. Біля підніжжя кожної плити – ніша. У першій зберігалась священна земля з Малахового кургану, де стояли на смерть захисники Севастополя, у другій – земля з місць боїв за визволення Житомирщини. На плитах перераховані імена 87-и робітників, що загинули на фронтах. Присвятний напис на обох плитах: Вечная слава героям-ильичевцам погибшим в боях с немецко-фашистскими захватчиками.

Вид на пам’ятний знак, який був встановлений на Алеї Слави.
Фотографія 1970-х років.

Наприкінці 1990-х років ВАТ “Шкіроб’єднання ім. Ілліча” був оголошений банкрутом, корпуси заводів та прилегла територія перейшли у приватну власність. У зв’язку з цим постало питання щодо винесення пам’ятного знаку з території колишнього заводу. На початку травня 2008 року пам’ятний знак перенесли до скверу ПТУ №12, де його було урочисто відкрито 7 травня. Під час виконання робіт з перенесення священна земля, яка зберігалася в нішах у підніжжі пам’ятного знаку, була втрачена та відповідно не переносилась.

Починаючи з 2008 року щорічно у переддень Дня Перемоги біля пам’ятного знаку відбувається громадський захід вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні працівників шкірзаводу.

Джерела та література:

Кришталь Т. Пам’ятник вічної слави. // “Радянський шлях”, №81 (9411) від 22 травня 1971 р.

День Перемоги на Бердичівщині! // “Земля Бердичівська”, №20 (15660) від 16.05.2008 р.


Пам’ятний знак працівникам шкірзаводу, що загинули у роки Великої Вітчизняної війни, 2008 р.
Вид на пам’ятний знак, який був встановлений на Алеї Слави
Вид на пам’ятний знак, який був встановлений на Алеї Слави, 2007 р.
Піонери покладають квіти до обеліска, 1976 р.
Відкриття пам’ятного знаку на новому місці, 7 травня 2008 р.
Відкриття пам’ятного знаку на новому місці, 7 травня 2008 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here