Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Газопровідна, 100. Пам’ятник Максиму Горькому та Йосипу Сталіну

Вул. Газопровідна, 100. Пам’ятник Максиму Горькому та Йосипу Сталіну

1538
0
SHARE

Вул. Газопровідна, 100. Перед центральним входом до адміністративного будинку Управління магістральних газопроводів знаходився пам’ятник вождю Радянської держави Йосипу Сталіну та російському письменнику Максиму Горькому.

Пам’ятник Йосипу Сталіну і Максиму Горькому, 1950-і роки.

У 1946 році керівництво СРСР прийняло рішення про будівництво магістрального газопроводу Дашава-Київ-Брянськ-Москва з першою чергою будівництва магістралі Дашава-Київ. Вже 17 листопада 1948 року дашавський газ прийшов до Києва. У цей же час на східній околиці Бердичева будується виробнича база та житлове містечко газовиків. Одночасно перед центральним входом до адмінбудинку Управління магістральних газопроводів встановлено пам’ятник Йосипу Сталіну з Максимом Горьким (точна дата встановлення не визначена). Пам’ятник містить скульптуру, яка зображає як вождь держави на лавочці веде бесіду з пролетарським письменником.

Після розвінчання культу особи на XX з’їзді КПРС країною прокотилась хвиля демонтажу пам’ятників, присвячених Йосипу Сталіну. У Бердичеві демонтували пам’ятник Сталіну, що знаходився по вулиці Карла Лібкнехта, 8 (нині вулиця Європейська). Пам’ятник перед Управлінням магістральних газопроводів реконструювали – частину скульптури з образом Сталіна демонтували, на постаменті залишився лише образ письменника Максима Горького. У такому вигляді пам’ятник проіснував до початку XXI століття.

Скульптуру Максима Горького демонтували 7 серпня 2003 року у зв’язку з численними пошкодженнями та неможливістю (недоцільністю) подальшої реставрації.


Вигляд пам’ятника Максиму Горькому, початок 2000-х років.
Місце, де знаходився пам’ятник, 2006 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here