Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Вінницька, 53. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті О.М.Астраханцева

Вул. Вінницька, 53. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті О.М.Астраханцева

316
0
SHARE
Меморіальна дошка, присвячена загиблому воїну, бердичівлянину Олександру Астраханцеву, 27 жовтня 2022 року

Вул. Вінницька, 53. На стіні ліцею №4 знаходиться меморіальна дошка, присвячена пам’яті воїна-земляка О.М.Астраханцева. У цьому навчальному закладі, на той час середній школі №4, він навчався з 1976 по 1986 рік.

Народився Олександр Миколайович Астраханцев 3 серпня 1969 року. Мріючи про професію медика, по завершенні навчання в середній школі №4 міста Бердичева вступив до Бердичівського медичного коледжу. Із часом став на шлях, що його обирають сильні, мужні й водночас гуманні та милосердні особистості – пішов служити до ЗСУ. Брав участь в АТО, разом із побратимами та усім українським військом виявив стійкість та мужність в Іловайському котлі.

Із початком повномасштабної війни з росіянами 24 лютого 2022 року служив медиком та начальником аптеки 24 ОМБр ім. короля Данила. В її складі і дав свій останній бій. Олександр Астраханцев пав смертю хоробрих 7 квітня 2022 року у районі міста Попасна Луганської області.

14 жовтня 2022 року під час урочистостей з нагоди Дня захисників і захисниць України, Покрови Божої Матері та Дня українського козацтва на стіні навчального закладу урочисто відкрили меморіальну дошку з портретом Героя  та присвятним написом. Присвятний напис: «У цьому навчальному закладі з 1976 по 1986 рік навчався Олександр Астраханцев – гідний син України, військовий медик, який боронив рідну землю та героїчно загинув, захищаючи кордони нашої Батьківщини. Герої не вмирають! Слава Україні!»

На відкритті меморіальної дошки були присутні представники міської влади, родина О.М.Астраханцева, громадськість міста.

В Бердичеві впродовж російсько-української війни 2014-2022 рр. склалась традиція встановлення меморіальних дошок загиблим Героям на стінах будинків, де вони проживали, на стінах навчальних закладів. З початку активної фази війни Бердичів втратив загиблими та такими, що пропали безвісти, не менш як півсотні воїнів-героїв (станом на листопад 2022 р.). Імена тих, про загибель яких є офіційне повідомлення, розміщуються на стенді, що знаходиться поруч із меморіалом “Слава Героям!” на Соборній площі. Меморіальна дошка, присвячена Олександру Астраханцеву, стала першим окремим пам’ятним знаком, який з’явився на вулицях Бердичева.

Джерела і література:

Скорботний п’єдестал героїв Бердичівщини. Олександр Миколайович Астраханцев // «Земля Бердичівська», №12 (16391) від 15.04.2022 р., с. 1.

Кучерява В. Бердичівлянин Олександр Астраханцев: гідний син України, який боронив рідну землю з 2014-го року… // «РІО-Бердичів», №19 від 12.05.2022 р.


Меморіальна дошка на стіні ліцею №4, 27 жовтня 2022 року

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here