Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Вінницька, 45. Меморіальний пам’ятник загиблим при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

Вул. Вінницька, 45. Меморіальний пам’ятник загиблим при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

2448
0
SHARE

Вул. Вінницька, 45. На червоній лінії забудови вулиці Вінницької знаходиться Меморіальний пам’ятник загиблим при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Меморіальний пам’ятник загиблим при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, квітень 2015 р.

Чорнобильська катастрофа — екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території України (у той час — Української РСР). Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Чорнобильська техногенна катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. За даними організації Союз “Чорнобиль”, з 600 000 ліквідаторів 10% померло (тобто, 60 000) і 165 000 стали інвалідами. Близько 600 чоловіків із Бердичівщини брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Багато з них покинули цей світ, інші стали інвалідами.

На початку літа 2013 року під час зборів членів Всеукраїнської Чорнобильської Народної партії “За добробут та соціальний захист народу” до голови Бердичівського осередку партії, депутата обласної ради Олександра Нехворовського звернулися ліквідатори, інваліди-чорнобильці, вдови ліквідаторів, переселенці, що мешкають у місті та в районі, з проханням спорудити пам’ятник усім, хто причетний до страшного Чорнобильського лиха.

Депутат обласної ради звернувся до Бердичівської міської ради про виділення землі під будівництво пам’ятника. Згодом виготовили ескізну пропозицію. Активну участь у створенні образу майбутнього пам’ятника взяв директор художньої школи Микола Яцюк. Ескізну пропозицію презентували на містобудівній раді, вона отримала схвалення її членів. Проектувальник – ПП “Архітектурна майстерня Бердичева”.

На початку квітня 2015 року розпочались роботи зі спорудження пам’ятника. Усі витрати, пов’язані з виготовленням та встановленням меморіального знаку, взяло на себе ТОВ “Нове тисячоліття”, яке очолює Олександр Нехворовський.

Урочисте відкриття меморіального пам’ятника загиблим при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС відбулось 24 квітня 2015 року в ході мітингу-реквієму, в переддень 29-ї річниці страшної трагедії. Освятив меморіальний пам’ятник настоятель Свято-Миколаївського собору УПЦ МП протоієрей о. Віталій (Бойков).

Починаючи з цього часу щороку з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф (26 квітня) та Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (14 грудня) біля Меморіального пам’ятника відбуваються траурні заходи з вшанування пам’яті загиблих пожежників Чорнобильської АЕС та учасників ліквідації наслідків аварії.

В основі монументу, висота якого становить 5 метрів, лежить символічне поєднання: на верхівці пам’ятника – атом, який знищив Чорнобильський реактор, дзвін – вічний символ, набат, що закликає бути пильними, та свіча пам’яті – знак того, що подвиг ліквідаторів ніколи не буде забутим. На трьох гранітних плитах в основі монументу нанесено присвятні написи: “Хто хрест свій ніс до скону, до кінця, Хто землю боронив від ворогів і лиха, Той милість Божу заслужив життям, Той в пам’яті людській живий навіки”, “26 квітня 1986 р. 1 година 23 хвилини 48 секунд. У центрі Європи, за 270 км від Бердичева” та “Встановлено Олександром Нехворовським, підприємцем, генеральним директором ТОВ “Нове тисячоліття”.

Рішенням Бердичівської міської ради №405 від 05.07.2017 р. “Про безоплатне прийняття пам’ятників у комунальну власність територіальної громади міста Бердичева та укладання договору про закріплення комунального майна на праві оперативного управління” Меморіальний пам’ятник загиблим при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС прийняли безоплатно у комунальну власність територіальної громади міста Бердичева з подальшою передачею на баланс міському комунальному підприємству “Бердичівкомунсервіс” на праві оперативного управління. Ринкова вартість пам’ятника становить 50 тис. грн.

Джерела і література:

Кравченко В. Олександр Нехворовський: “Цей пам’ятник тим, хто захистив собою весь світ” // “Земля Бердичівська”, №18 (16026) від 30.04.2015 р.

Рішення Бердичівської міської ради від 05.07.2017 № 405 “Про безоплатне прийняття пам’ятників у комунальну власність територіальної громади міста Бердичева та укладання договору про закріплення комунального майна на праві оперативного управління”.


Спорудження меморіалу, 14 квітня 2015 р.
Під час урочистого відкриття Меморіального пам’ятника, 24 квітня 2015 р.
Перший присвятний напис на гранітній плиті в основі меморіального пам’ятника.
Другий присвятний напис на гранітній плиті в основі меморіального пам’ятника.
Третій присвятний напис на гранітній плиті в основі меморіального пам’ятника.
Дзвін – вічний символ, набат, що закликає бути пильними.
Чорнобильці Бердичева та району, керівництво міста та ініціатор спорудження Олександр Нехворовський у день відкриття Меморіального пам’ятника, 24 квітня 2015 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here