Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Ватутіна, 1. Пам’ятний знак на честь генерала армії Ватутіна М.Ф.

Вул. Ватутіна, 1. Пам’ятний знак на честь генерала армії Ватутіна М.Ф.

2868
0
SHARE

Вул. Ватутіна, 1. На перетині вулиці Ватутіна та площі Седлєцької знаходиться обеліск на честь командуючого І-м Українським фронтом генерала армії Миколи Федоровича Ватутіна (1901-1944).

Обеліск на честь командуючого І-м Українським фронтом генерала армії Миколи Федоровича Ватутіна,
жовтень 2005 р.

Обеліск встановлено у травні 1975 року з нагоди 30-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Одночасно зі встановленням обеліску рішенням виконкому від 15 травня 1975 р. №304 вулицю Фільтрову названо ім’ям радянського полководця. Пам’ятний знак виготовили з залізобетону, меморіальну дошку – з граніту.

У 1980 році знак замінено на обеліск, також виготовлений із граніту. Працівники машинобудівного заводу “Прогрес” (бригада під керівництвом М.Ф. Сивобородька) вилили з бронзи зірку Героя Радянського Союзу, працівники БМУ розбили квітники, проклали доріжку з гранітних плит. Напис на меморіальній плиті: Улица носит имя генерала Ватутина Н.Ф., прославленного полководца Великой Отечественной войны, командующего I Украинским фронтом. З правої сторони обеліску прикріплено Зірку Героя Радянського Союзу. Згодом БМУ на місці власної Дошки пошани створив своєрідний музей під відкритим небом, в якому можна було ознайомитись з життям і діяльністю М.Ф. Ватутіна.

Учні середньої школи №6 біля пам’ятного знаку, 1975 р.

19 березня 2018 року невідомі вандали зруйнували меморіальну плиту, закріплену на стелі. 8 травня того ж року в День пам’яті та примирення силами комунальних підприємств міста за кошти міського бюджету відновлено меморіальну плиту на пам’ятнику з написом: “Вулиця названа на честь генерала Ватутіна М.Ф. – командувача Першого Українського фронту”.

Генерал армії Ватутін Микола Федорович
(1901-1944).

Ватутін Микола Федорович – радянський воєначальник, генерал армії, Герой Радянського Союзу. У 1943-1944 рр. командувач І-м Українським фронтом, який безпосередньо брав участь у визволенні України від німецьких завойовників. Ватутін М.Ф. спланував та провів Житомирсько-Бердичівську операцію, в ході якої 5 січня 1944 року Бердичів визволено від ворога.

1 березня 1944 року великий загін УПА під командуванням Максима Боровця здійснив сміливий напад на радянську танкову колону поблизу Києва, в складі якої пересувався кортеж генерала. Під час бою Ватутін М.Ф. був важко поранений у ногу. Помер М.Ф. Ватутін у лікарні 15 квітня 1944 року.

Згідно з довідкою Українського інституту національної пам’яті об’єкт міської топоніміки, названий на честь Ватутіна, не суперечить Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та не потребує перейменування.

Джерела та література:

Б. Бейсарон. Музей під відкритим небом. // “Радянський шлях”, №154 (11127) від 29.09.1979 р., с. 2.

Б. Борисов. Бути вулиці гарною. // “Радянський шлях”, №145 (11324) від 12.09.1980 р., с. 4.

Мартинюк М.В. До питання про топонімічну історію Бердичева в контексті моніторингу формування назв вулиць // Бердичівська земля у плині часу / Голов. ред. М.Ю. Костриця. – У 2-х тт. – Житомир: М. Косенко, 2007. – 384 с., іл. – (Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. – Вип. 37). – С. 346-368.

Інтернет-проект “Українська повстанська армія”: http://ukrsong.narod.ru/htmls/UPA.html

Архів музею історії загальноосвітньої школи №6 ім. І. Житниченка, м. Бердичів.


Обеліск на честь командуючого І-м Українським фронтом генерала армії Миколи Федоровича Ватутіна, травень 2018 р.
Меморіальна плита на обеліску, жовтень 2005 р.
Зірка Героя Радянського Союзу на стелі, жовтень 2005 р.
Учні середньої школи №6 біля пам’ятного знаку, 1975 р.
Зруйнована меморіальна плита, 19 березня 2018 року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here