Home Проекти Некрополь Бердичева Вул. Бистрицька, 94. Католицьке (кляшторне) кладовище

Вул. Бистрицька, 94. Католицьке (кляшторне) кладовище

2577
0
SHARE

Вул. Бистрицька, 94. Південно-західна частина міста, мікрорайон Новосілок (колишня вулиця Войкова).

Католицьке кладовище (територія, не зайнята забудовами), 2009 р.

Кладовище належало кармелітам: за переказами тут знаходилися поховання ченців кляштору Босих Кармелітів та польського населення XVIII – початку XX ст. Кладовище на Бистрицькій вулиці залишалося загальнопарафіяльним до відкриття в Бердичеві нового кладовища на вулиці Пушкіна, проте і згодом тут продовжувались поховання. На кладовищі монахами кармелітського монастиря у 1849 році була збудована кам’яна каплиця. Богослужіння у ній проводились до подій 1917-1920 рр. Цей некрополь – один із найдавніших у Бердичеві – зберігався у напівзруйнованому стані до кінця 1980-х років.

У 1927 р. кладовище обстежив перший директор історичного музею Т.М. Мовчанівський. За його ініціативи 8 березня 1928 року рішенням РНК УСРР Бердичівський монастир Босих кармелітів оголошується Всеукраїнським державним історико-культурним заповідником. Кляшторне кладовище площею 3,7 га увійшло до складу заповідника. Та це не вберегло кладовище від подальшого нищення.

У 1951 році кладовище обстежено науковим працівником Бердичівського краєзнавчого музею М.Я. Нагорною. Нею зафіксовано, що ранні могили пограбовано, а надгробки зруйновано, огорожа майже розібрана. На той час залишились лише декілька цікавих пам’ятників із чорного та рожевого мармуру, напівзруйновані головні ворота та частина огорожі. Тоді ж було складено паспорт і встановлено охоронну зону загальною площею 3,79 га.

Встановлення охоронної зони не допомогло зберегти кладовище. На сьогодні воно фактично припинило своє існування. На місці центрального входу до кладовища побудовано торгівельний заклад (магазин “Вектор”), зліва від нього (фактично на могилах) – кафе. Як згадка про існування тут кладовища залишився фрагмент кам’яної огорожі, яка знаходилась із правої сторони від головного входу на кладовище.

Джерела та література:

О.О. Тарабукін. Бердичівські старожитності. // Бердичів древній і вічно молодий: Матеріали Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції / Гол. ред. Костриця. – Житомир: Косенко, 2005. Т.1, с. 50-58.

Р.Ю. Кондратюк, Ю.С. Кондратюк. До питання вивчення історії бердичівського некрополя. // Бердичів древній і вічно молодий: Матеріали Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції / Гол. ред. Костриця. – Житомир: Косенко, 2005. Т.1, с. 13-15.


Територія кладовища, 2010 р.
Фрагмент карти міста Бердичева з зображенням кладовища, 1849 рік.
Кафе та магазин, побудовані на території кладовища, 2009 р.
Фрагмент кам’яної огорожі кладовища, 2009 р.
Залишки поховань, 2010 р.
Залишки поховань, 2010 р.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here