Home Новини Вечір пам’яті Миколи Косміна

Вечір пам’яті Миколи Косміна

8102
0
SHARE

Ім’я талановитого російського прозаїка та драматурга пострадянського часу Миколи Миколайовича Косміна як в Бердичеві, так і в Україні, ще мало відоме. Разом з тим особливості його життєвого шляху та творчої долі зумовлюють значний інтерес дослідників та краєзнавців, адже народився та зріс Микола Космін у Бердичеві.

19 грудня нашому земляку виповнилося б 70… Останні десятиліття письменник та драматург проживав у Москві. Він став автором п’яти книг, багатьох публікацій в літературних журналах. Його оповідання «Слеза Господа…» відкриває 16-томну антологію «Шедевры русской литературы ХХ века», засновником якої став академік Д.С. Лихачов. Микола Космін – лауреат Європейської премії в області літератури за п’єсу «Бог в душе твоей», у 2003 році нагороджений Дипломом ЮНЕСКО «За визначний внесок в світову культуру» та Медаллю Російської Академії Наук «За видатний внесок у розвиток культури Росії». На жаль, життєвий шлях письменника обірвався 10 травня 2019 року.

Нещодавно в приміщенні Публічної бібліотеки в рамках зустрічі слухачів «Вуличного університету» відбувся вечір, присвячений пам’яті Миколи Косміна. Організатором та ведучим вечора став краєзнавець Володимир Сінчук.

На зустріч прибули рідні письменника: брат Сергій Косміна з Києва, сестра Наталія Гопта з Бердичева та дружина двоюрідного брата Тетяна Косміна. Завітали й постійні відвідувачі «Вуличного університету», працівники бібліотеки та міські дослідники творчого шляху Миколи Косміна.

Володимир Сінчук розповів про життєвий шлях письменника, про його творчість. Ця розповідь супроводжувалась показом фотографій та уривком з радіопостановки п’єси Миколи Косміна «Пико – Хрустальное Горлышко». Слухачі дізнались, що твори Миколи Косміна ставилися не лише на сценах закордонних театрів, але й в Україні: художній керівник Національного театру ім. Івана Франка Богдан Ступка поставив на сцені свого театру виставу «Божа сльоза», де головні ролі зіграли Лесь Сердюк та Любов Куб’юк.

 

Поділився спогадами про свого брата і Сергій Космін: «У дитинстві він був допитливим та непосидючим, хоча життя Миколу не балувало. Він не визнавав напівпочуттів: або любив, або ненавидів – середини не було. Випробування не зламали його, і завдяки таланту та наполегливості відбувся як людина і письменник, зумів чималого досягти та багато залишити після себе того, що варте уваги і вивчення…»

На столі – портрет Миколи Косміна, а поряд лежать книги та газети, в яких розповідь про письменника, книги з його творами.

Вечір пам’яті добіг кінця. Але учасники заходу ще довго не розходились, обговорюючи почуте та побачене, хоча вони лише на мить доторкнулись до творчого доробку талановитого письменника-земляка. А доробок цей, як переконались усі, заслуговує на більш глибоке та вдумливе ознайомлення та вивчення.

Анатолій ГОРОБЧУК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here