Home Проекти Музеї Бердичівщини Великі Низгірці. Музей історії ДНЗ “Бердичівське вище професійне училище”

Великі Низгірці. Музей історії ДНЗ “Бердичівське вище професійне училище”

1460
0
SHARE

Село Великі Низгірці, вул. Ліцейна, 1. У приміщенні Бердичівського вищого професійного училища, яке розмістилось у урочищі Трикутник, знаходиться музей історії навчального закладу.

Навчальний заклад з’явився у 1954 році як Бердичівське УМСГ №11. Училище створювалось на базі колишньої лісозахисної станції, будинки і приміщення якої почали використовувати як навчальні, житлові і службові. Училище, яке згодом перейменували на Бердичівське ПТУ-33, стало кузнею механізаторських кадрів не лише для Бердичівського, а також для сусідніх Чуднівського, Житомирського, Ружинського, Козятинського та інших районів.

У 1990 році педагогічна рада училища прийняла рішення про створення у навчальному закладі музею. Визначили профіль музею – історія навчального закладу. Під музей виділили пристосоване приміщення площею 150 м. кв.

При музеї працює група активістів-дослідників, яка розробляє тематику композицій, стендів, виставок, визначає напрямки роботи. Музей розділений на три експозиційні розділи:

– історія Бердичівського вищого професійного училища;

– кімната Бойової слави;

– етнографічна виставка.

Перша експозиція присвячена історії училища і розповідає як про основні віхи становлення навчального закладу, так і про загальнодержавні. Цілина, утворення училища механізації №11, сільське професійно-технічне училище №33, професійно-аграрний ліцей, документи, посвідчення, грамоти, виставка технічних засобів навчання, музичних інструментів, роботи гуртків художньої і технічної творчості – ось перелік тем і предметів цієї експозиції.

Керівництво та педагоги училища в музеї навчального закладу.

Друга експозиція знайомить з бойовим шляхом 389-ї стрілецької дивізії ордена Червоного Прапора, Олександра Суворова, Богдана Хмельницького, яка одержала почесне звання “Бердичівська”. Тут можна побачити карту “Бойовий шлях 950-го гвардійського полку”, який входив до складу 389-ї стрілецької дивізії, фотографії бійців цього полку, які відвідали бойові місця у 1987 році і були на відкритті братської могили і пам’ятника своїм побратимам, що знаходиться на території училища. Зібрані особисті речі, фронтові фотографії, нагороди ветеранів війни, які довгий час працювали в училищі і до останніх днів підтримували з ним зв’язок.

Не обійшла стороною навчальний заклад і війна в Афганістані, в якій взяли участь 37 випускників училища. Двоє з них – Козачук Юрій та Лещенко Олександр – загинули. Це також знайшло своє відображення в експонатах музею.

Керівники Семенівської ОТГ відвідали музей навчального закладу.

Третя експозиція відображає результати етнографічних експедицій членів гуртка “Пошук”, що діє при навчальному закладі. Це інтер’єр української хати, виставка речей домашнього вжитку України, вироби сільських майстринь-вишивальниць, бондарський інструмент.

Від початку своєї появи та до сьогодні музейну справу веде викладач історії та правознавства, справжній ентузіаст своєї справи Галина Ружанцева. Музей навчального закладу увійшов до п’ятірки кращих діючих музеїв при закладах професійної (професійно-технічної) освіти України.

Завідувач музею, викладач історії училища Галина Ружанцева в музеї історії навчального закладу, червень 2020 р.

Експозиція музею навчального закладу, червень 2020 р.:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here