Home Проекти Постаті землі Бердичівської Бух Арон Фроімович

Бух Арон Фроімович

1748
0
SHARE

Бух Арон Фроімович (нар. 31 березня 1923, Бердичів, Київська губ., УСРР – пом. 21 лютого 2006, Москва, Російська Федерація) – художник, член Спілки художників СРСР.


Бух Арон Фроімович.

Бух Арон Фроімович народився 31 березня 1923 року в Бердичеві в родині дрібного підприємця – його батько тримав у місті мануфактурний магазин. У 1926 році – в час фактичного згортання НЕПу в країні – сім’я маленького Арона, побоюючись погромів, залишила все майно та магазин і переїхала до Москви.

Потяг до малювання у Арона з’явився рано. У півтора роки від народження він уперше взяв у руки олівець, а в три роки його не можна було відірвати від цього заняття. Вже у 1937 році Арон розпочав заняття у Домі художнього виховання дітей Радянського району Москви. Але у 1941 році навчання припинилось у зв’язку з початком німецько-радянської війни. Сім’я разом із вісімнадцятирічним Ароном переїхала до міста Енгельс Саратовської області. Тут Арон Бух з 1941 по 1944 рр. працював на оборонному заводі.

У 1944 році сім’я повернулась до Москви, і два роки – з 1944 по 1945 – Арон відвідував художню студію ВЦРПС (Всесоюзна центральна рада професійних союзів), де навчався у талановитого майстра Костянтина Юона. А вже 1947 року закінчив із відзнакою Московське обласне художнє училище “Пам’яті 1905 р.” у педагога В.М. Бакшеєва. Дипломною роботою стала картина “Весна на Сретенском бульваре”.

Арон Бух. “Полдень”.
Музей історії міста Бердичева.

З 1948 року Арон Фроімович бере участь у московських, республіканських і всесоюзних художніх виставках. З 1959 року – член Союзу художників СРСР.

Арон Бух малював лише те, що любив – квіти, оголених жінок, ліс та стару Москву. Але найбільше всього – свою дружину Майю, з якою виховав сина Фелікса (який, до речі, пішов по стопам батька – займався графікою, живописом, мозаїкою).

Потім Арон Бух захопився імпресіонізмом і постімпресіонізмом. Але його шалена колірна енергія не могла довго залишатись у цих рамках, і незабаром, як він сам говорив, художник повністю “розкувався”. Про колишніх кумирів нагадують лише копія фрагмента картини Матіса на стіні майстерні та пречудова зарубіжна монографія про Модильяні, про якого він говорив із величезною повагою.

Арон Бух у майстерні.

Арон Бух виробив свою, власну манеру створення картин. Він вважав себе неповторним, унікальним явищем, і з огляду на його твори – цілком справедливо.

Працював Арон Бух ревно, постійно, щоденно. Його картини купують, вони постійно експонуються на всіляких вітчизняних і закордонних виставках, майже завжди їх можна побачити, наприклад, у Центральному домі художника, в деяких московських галереях. Картини Арона Буха також знаходяться в музеях Російської Федерації: Державній Третьяковській галереї; Архангельському обласному музеї образотворчих мистецтв; Пензенській обласній картинній галереї імені К.А. Савіцького; Музеї Перемоги на Поклінній горі в Москві; музеї Ю.О. Гагаріна в м. Гагарін; Переславлі-Залєському історико-художньому музеї, а також у музеях і приватних колекціях більш як у 20 країнах Америки, Азії та Європи. Декілька картин Арона Буха можна також побачити в експозиції Музею історії міста Бердичева.

Помер Арон Фроімович Бух 21 лютого 2006 року на 83-у році життя. Похований у Москві.

Джерела і література:

Галерея “Експо-88”: http://www.expo-88.ru/painters/buh1.shtml


Галерея творів Арона Буха:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here