Home Новини “Бердичів” у Чорному морі

“Бердичів” у Чорному морі

1759
0
SHARE

Чи знаєте ви, що на Чорному морі плавало судно, що мало назву “Бердичів”?

Так, таке судно існувало. Більш того, рахувалось у складі Військово-морського флоту України.

Історія цього судна розпочалась у 1966 році, коли керівництво військово-морського флоту СРСР прийняло рішення про будівництво серії енергетичних суден (плавучих електростанцій). Проект отримав номер 440, усі судна цього проекту, а їх заклали 6 одиниць, будувались на суднобудівному заводі “Океан” в українському Миколаєві. Водотоннажність суден становила 1920 тон, розміри – 66,9 на 10, 3 м. Судно, що цікавить нас, отримало заводський номер С-443, заклали його 18 лютого 1966 року. Всього через півроку – 28 вересня судно спустили на воду та передали військовим.

Енергетичне судно U813 “Бердичів”, 2005 р.

Йшли роки, судно виконувало свої функції, знаходячись у складі Чорноморського флоту СРСР. Коли у 1991 році розвалився Радянський Союз, перед країнами, що мали вихід до Чорного моря, постало питання щодо розподілу флоту. Цей поділ був тривалим у часі – Чорноморський флот мав статус оперативно-стратегічного з’єднання, яке могло реалізувати свої можливості лише за умови збереження єдності структури. Тому лише після того, як у 1995-1997 рр. Росія та Україна прийняли низку актів, якими визначили статус та склад флотів нових держав, такий розподіл відбувся фактично. У результаті до України перейшло 18,3% суден (138 одиниць), серед яких опинилось і енергетичне судно ЭНС-5 проекту 440.

10 січня 1996 року відбулась офіційна передача судна ЭНС-5 Україні. Після передачі судну присвоїли нову назву – U813 “Бердичів”. У 1997 році судно введено до складу Військово-морського флоту України.

А надалі судно повторило долю багатьох інших – не маючи ні фінансової змоги, ні бажання утримувати такий доволі потужний флот, Україна тримала кораблі на базах, де вони іржавіли, приходили у непридатність. Після цього судна списували та продавали на металолом. 30 листопада 2004 року розпорядженням Кабінету Міністрів України енергетичне судно “Бердичів” виключили зі складу ВМС. Наступного року судно продали на металолом, після чого відправили до порту Аліага (Турція), що знаходиться на березі Егейського моря, де й відбулась його утилізація. Власне, на представленому вище фото “Бердичів” йде на утилізацію, тому немає ні розпізнавальних знаків, ні прапора країни, лише назва судна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here