Home Новини Бердичів на кольорових фотографіях

Бердичів на кольорових фотографіях

7600
1
SHARE

Наступне покоління буде дивитись на нас із допомогою кольорових відеороликів з високою роздільною здатністю. Камери з 4К? Та будь ласка! Цей час вже настав.

А ось світлі образи наших бабусь та дідусів дивляться на нас із чорно-білих фотографій. Зрідка – з кольорових, та й то скоріше за все розмальованих вручну (був колись такий метод створення псевдо-кольорової фотографії). Ці пожовтілі від часу фотографії передають дух епохи, але їм не вистачає кольорів. Варто лише запитати себе, якого кольору було волосся у бабусі – каштанового чи попелястого, і ти вже почуваєшся розгубленим.

Те ж стосується і навколишнього краєвиду. Тисячі фотографій із видами міста минулого століття не розкривають і малої частки таємниць тогочасного буття. Якщо з кольором неба та рослинністю все більш-менш зрозуміло, то з витворами людських рук не все так просто. Якого кольору одяг носили бердичівляни? В який колір була пофарбована будка Ізі-газировщика? А ось та вивіска написана на червоному чи синьому тлі?

На жаль, на ці та інші запитання достовірної відповіді ми вже ніколи не отримаємо. Та все ж відтворити подих епохи, додавши до чорно-білого фото колір, можливо! Сучасні технології доволі давно розвиваються у цьому напрямі, з року в рік покращуючи результати. Скориставшись їх можливостями, сьогодні спробу побачити Бердичів у кольорі здійснимо й ми.

Учні школи №4 взяли участь у міській естафеті, середина 70-х.

Перед вами низка старих фотографій Бердичева двадцятого століття. І справді, отримавши колір, вони дозволили по іншому поглянути на життя міста у ту чи іншу епоху. Чи не так?

До речі, серед цих п’яти десятків фото є дві світлини, які від початку були кольоровими. Але чи визначите ви їх серед собі подібних?

Отже, приємного перегляду!

Анатолій Горобчук.

1 COMMENT

  1. Первая фотография подписанная “Учнi школи №4…” по-моему подписана не верно. Мне кажется, что это учащиеся маштехникума, приблизительно 1969-1970 год. Изначально были цветными , мне кажется, фото с флагами советских республик и следующая ул. Ленина в районе горбольницы.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here