Home Проекти Музеї Бердичівщини Бердичів. Музей історії медицини

Бердичів. Музей історії медицини

1257
0
SHARE

Площа Соборна, 25. У цокольному приміщені будинку Музею історії міста Бердичева в окремій кімнаті знаходиться музей історії міської медицини.

Музей відкрито 14 червня 2012 року до професійного свята медиків – Дня медичного працівника. До святкових привітань і побажань, що лунали в день відкриття, долучились й одні з тих, хто творив історію медицини кілька десятків років, самовіддано рятуючи людські життя: з подвійним святом поздоровили присутніх колишній керівник міської медицини Анатолій Терефеєв та ветеран бердичівської медицини Ніна Паляничка. Від міської влади медиків привітав міський голова Василь Мазур, разом із Народним депутатом України від Партії Регіонів Оленою Бондаренко, яка цього дня приїхала до міста зустрітись із мешканцями Бердичева, а заодно завітала на свято. Перерізали стрічку перед входом до музейної кімнати міський голова Василь Мазур, Народний депутат України Олена Бондаренко та головний лікар Бердичівської ЦМЛ Лариса Бабікова, після чого всі присутні на заході мали змогу оглянути експозицію музею.

Василь Мазур, Олена Бондаренко та Лариса Бабікова перерізали стрічку перед входом до музейної кімнати, 14 червня 2012 р.

Історія бердичівської медицини нараховує чимало постатей і подій, про які варто залишити спогад прийдешнім поколінням. Їх фотографії розміщено на стендах. Колектив міської лікарні протягом декількох років збирав експонати та інформацію про медицину Бердичева від початку та до сучасності.

При вході до музею розміщено бюст військового лікаря О.О. Бородіної (1966) роботи бердичівського скульптора Петра Криворуцького. Поряд в окремих нішах при вході до музею розміщено прапор Центральної міської лікарні, гімн лікарні, одяг медичного працівника та стенд з клятвою Гіппократа.

У самій кімнаті музею на стінах знаходяться тематичні стенди:

  • “Розвиток медицини в місті до початку 70-х років XX століття”. Стенд містить інформацію про історію медицини міста з часу її становлення та фотографії медичних працівників;
  • “Сімейні династії медиків лікарні” – інформація про лікарські династії сімей Голдіних, Дацкевич, Герцик;
  • “Історичні віхи міської лікарні” – фотографії з життя лікарні;
  • “Бердичівські медики у 70-х роках XX століття” – фотографії з життя лікарні у 70-х роках;
  • “Медичне обслуговування населення у 80-90-х роках XX століття” – фотографії з життя лікарні у 80-90-х роках;
  • “Медичні працівники – ветерани війни” – фотографії медиків-ветеранів, серед яких М.І. Калинський, Р.С. Россель, В.О. Кошеварова та інші;
  • “Головні лікарі Бердичівської центральної міської лікарні”, “Заслужені лікарі України Бердичівської ЦМЛ”, “Медики – Почесні громадяни міста Бердичева”, “Медики – кандидати медичних наук”;
  • “Сучасний день Бердичівської медицини” – два стенди з фотоматеріалами з життя лікарні в сучасний період.

Поряд зі стендами на стелажах та шафах розміщено експонати – медичні інструменти різних часів, медичний інвентар. Тут є стоматологічний столик, стоматологічна бормашина, обладнаний всім необхідним пост медичної сестри.

Джерела і література:

Павловська А. Бердичівських медиків увічнили в камені і граніті… // “РІО Бердичів”, №48 (1011) від 19.06.2012 р.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here