Home Проекти Музеї Бердичівщини Бердичів. Музей міської гімназії №6

Бердичів. Музей міської гімназії №6

158
0
SHARE

Вул. Житомирська, 96/2. На другому поверсі будинку міської гімназії №6 ім. І.В. Житниченка знаходиться музей історії навчального закладу.

Кімната революційної і бойової Слави школи №6 створена у 1958 році за ініціативи шкільної комсомольської організації. У ній були зібрані матеріали про колишніх учнів школи, учасників громадянської війни 1917-1921 рр., визволителів міста Бердичева у січневі дні 1944 року. Безпосередню участь у створенні кімнати приймав лаборант фізичного кабінету Володимир Ружицький. При шкільному музеї діяли три секції: листування, екскурсій і зустрічей. Керували ними 9 найбільш активних та ініціативних учнів. Радою кімнати керував вчитель російської мови і літератури В.Р. Халан. Силами учнів створено багато альбомів на місцевих матеріалах, як от: «Їх іменами названі вулиці міста», «У бронзі і граніті», «Заслужений льотчик Ю.І. Піонтковський» та інші. Цікаві альбоми (там, де побували слідопити) присвячені містам-героям Москві, Ленінграду, Києву, Мінську, Одесі, Севастополю та героїчним захисникам Брестської фортеці.

На початку нового тисячоліття у зв’язку з необхідністю проведення капітального ремонту будівлі школи, яка була споруджена ще у 1912 році, учні та педагогічний колектив тимчасово переїхали у приміщення колишнього дитячого садка по вулиці Жовтневій. Музей згорнувся, його матеріали зберігались в окремих приміщеннях. У серпні 2008 року школа повернулась у реконструйоване приміщення.

На жаль, за роки вимушеного закриття частина матеріалів музейної кімнати була втрачена. У 2008-2009 рр. музей школи відновили. Він складається з низки розділів. Зокрема, тут створено куточок бойової слави, «Нас поєднали роки» (спогади випускників), куточок історії школи. Значна частина матеріалів об’єднана в альбомах із численними фотографіями та газетними публікаціями.

У шкільному музеї зберігається багато документів, присвячених воїнам-визволителям Бердичева. Тут є і листи з фронту, матеріали про легендарного випробувача літаків Ю.І. Піонтковського, листи контрадмірала О.Г. Яроша, директора музею військово-морського флоту в Ленінграді, спогади колишнього командира танкової бригади, Героя Радянського Союзу П.У. Перегуди.

Окрема сторінка історії школи та її музею – діяльність і творчість лаборанта фізичного кабінету Володимира Йосиповича Ружицького. Жителям міста він відомий як громадський кореспондент, активний дописувач газет «Радянський шлях» (нині – «Земля Бердичівська») та «Радянська Житомирщина» (нині «Житомирщина»), член правління міської організації товариства охорони пам’яток історії і культури. У 1949 році Володимир Йосипович молодим юнаком прийшов до школи №6, де пропрацював до 1994 року, до виходу на пенсію. Ця скромна, інтелігентна людина залишила після себе великий творчий доробок. Його перу належать розвідки з історії рідного краю, біографії наших земляків, зарисовки з історії школи. Чимало з них лягли в основу музейної експозиції, окремо на полицях музею представлено архів Володимира Йосиповича.

В 1998 році в школі засновано історико-краєзнавче товариство «Бердич». Члени товариства – вчителі та учні, які займаються краєзнавчо-пошуковою роботою та продовжують наповнювати експозицію музею новими цікавими матеріалами.

Джерела і література:

Ружицький В. У кімнаті бойової слави. // “Радянський шлях”, 21 лютого, 1976 р.

Ружицький В. У кімнаті бойової слави. // “Радянський шлях”, 14 лютого, 1978 р.

Ружицький В. Виховуємо на героїчному. // “Радянський шлях”, 19 листопада, 1982 р.

Ковтун Т. Пам’ятаймо ті січневі дні. // “Бердичівські новини”, №1 (282) від 06.01.2011 р.


Експозиція музейної кімнати станом на січень 2011 року:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here